Alex Călinoiu

O decizie a Guvernului încinge spiritele şi împarte în două tabere angajaţii de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Prahova. Aproape 300 de angajaţi de aici solicită plata unor drepturi salariale câştigate în instanţă, în condiţiile în care mulţi dintre colegii lor şi-au primit deja banii. Conducerea Direcţiei cere sprijin de la reprezentanţii Consiliului Judeţean, care, la rândul lor, aşteaptă banii de la Ministerul Muncii.
Problema pleacă de la tăierea unor drepturi salariale din timpul guvernării Boc, măsură contestată în instanţă de mii de bugetari din România. Între timp, angajaţii DGASPC Prahova au câştigat procesele, iar în 2014 au primit primii bani. Următoarea rată, conform unei hotărâri a Guvernului care a stabilit modul de eşalonare a plăţilor, trebuia să ajungă până la finalul acestei luni. Unii angajaţi şi-au primit banii datoraţi de stat, alţii încă aşteaptă.
În această situaţie sunt, potrivit conducerii DGASPC Prahova, aproximativ 300 de salariaţi, de la trei centre de asistenţă socială din Ploieşti, Urlaţi şi Lilieşti. Suma totală pe care aceştia trebuie să o primească este de 1.040.000 de lei, ajungându-se, implicit, la o medie de aproape 3.500 de lei de persoană. Ei au luat deja legătura cu liderii de sindicat şi au informat conducerea că se pregătesc de proteste.
„Angajaţii au câştigat în instanţă plata unor drepturi salariale. Anul trecut, Guvernul a dat o hotărâre prin care a stabilit că banii se pot da mai devreme decât eşalonase iniţial. În decembrie, a fost o ordonanţă de Guvern care a stabilit plafonul plăţilor, însă în anexe au fost prinse doar şcolile speciale şi centrele educaţionale. La bugetul pe 2015, la fel, centrele de asistenţă socială n-au figurat în anexe. Guvernul a decalat etapele, să dea banii mai devreme, doar că pentru această categorie de bugetari nu a prevăzut fonduri. Oamenii, evident, sunt nemulţumiţi, mai ales după ce au văzut că unii au primit şi ei nu. Ei se leagă de calendarul stabilit prin ordonanţă de Guvern, care spune că până pe 31 martie trebuie să vină prima tranşă pe acest an. Dacă vor să facă grevă, noi nu ne putem opune, dar am discutat cu ei şi le-am explicat că rezolvarea acestei probleme nu depinde direct de noi”, ne-a declarat directorul DGASPC Prahova, Viorel Călin. Acesta a participat, ieri, la o discuţie cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader.
„Banii nu se dau direct de la Consiliul Judeţean, ei vin de la Ministerul Muncii, iar noi doar îi virăm către DGASPC. Aşteptăm o lămurire din partea Guvernului pe această temă. De altfel, ca să putem aloca bani din bugetul propriu al CJ Prahova, avem nevoie de o rectificare de buget şi de o decizie de la Administraţia Finanţelor Publice, prin care să ni se majoreze plafonul cheltuielilor salariale”, a precizat Bogdan Toader. Ca măsură de siguranţă, conducerea Consiliului Judeţean a transmis o adresă către ANAF prin care solicită permisiunea de modificare a plafonului, fiind luată în calcul varianta ca angajaţii DGASPC să îşi primească prima tranşă din bugetul judeţului, iar CJ să îşi recupereze ulterior banii de la Guvern.