C. D.

Direcţia de Sănătate Publică Prahova ar putea primi, de săptămâna viitoare, dozele necesare de vaccin împotriva hepatitei B şi împotriva tuberculozei. În acest sens, Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat că va achiziţiona peste 500.000 doze de vaccin BCG şi peste 200.000 de doze de vaccin hepatitic B, urmând ca, săptămâna viitoare, să fie recepţionate primele 110.000 de doze de vaccin BCG, după care acestea vor fi distribute în unităţile din teritoriu. Potrivit MS, până la sfârşitul lunii august, vor fi recepţionate şi 50.000 de doze de vaccin hepatitic B.
Totodată, ministerul a mai informat că a încheiat toate procedurile necesare achiziţionării centralizate a vaccinurilor BCG şi hepatitic B, proceduri demarate încă de la începutul acestui an. Potrivit oficialilor MS, dificultăţile legate de procesul de achiziţionare se datorează lipsei de pe piaţă a vaccinului deoarece, în prezent, există un număr mic de producători care mai fabrică aceste produse. Totodată, MS a solicitat direcţiilor de sănătate publică teritoriale identificarea tuturor copiilor născuţi în această perioadă şi care nu au fost vaccinaţi, în vederea imunizării lor ulterioare. Toţi copiii neimunizaţi vor fi incluşi în campania de vaccinare prin maternităţi şi cabinetele medicilor de familie, fără afectarea schemei de vaccinare obligatorie, mai spun reprezentanţii instituţiei.
În ceea ce priveşte judeţul nostru, reamintim că, din stocul Direcţiei de Sănătate Publică Prahova lipsesc de câteva săptămâni cele două tipuri de vaccinuri. Respectiv, dozele de vaccinuri împotriva hepatitei B s-au epuizat de pe 20 iunie a.c., iar cele împotriva tuberculozei (BCG) din perioada 10 – 15 iulie a.c., ambele fiind necesare pentru imunizarea nou-născuţilor. Vaccinul împotriva hepatitei B se administrează nou- născuţilor în primele 24 de ore de la naştere şi apoi la vârsta de două luni şi la şase luni, iar vaccinul împotriva tuberculozei (BCG) se realizează în primele şapte zile de la naştere. La nivelul judeţului nostru, potrivit reprezentanţilor DSP Prahova, necesarul lunar de vaccin pentru imunizarea bebeluşilor este de câte 500 de doze din fiecare dintre cele două vaccinuri.