Violeta Stoica

Un bărbat în vârstă de 76 de ani, din comuna prahoveană Vărbilău, a murit înecat chiar în apropierea casei sale, după ce a căzut într-un iaz format în urma precipitaţiilor abundente din noaptea de joi spre vineri. Bătrânul a fost, practic, victima inundaţiilor care s-au abătut în anumite zone ale judeţului Prahova, cauzate de ploile căzute într-un interval foarte scurt.
Ploile torenţiale, care au ajuns şi la 60 de litri pe metru pătrat în anumite localităţi din judeţul Prahova, au inundat mai multe gospodării din satul Coada Izvorului, din comuna Măneşti. Nici Ploieştiul nu a trecut uşor peste furtuna din noaptea de joi spre vineri, pentru că mai mulţi copaci, dar şi crengi ale unor arbori s-au rupt din cauza vântului puternic.
Pe de altă parte, judeţul Prahova a rămas sub cod galben de ploi şi vijelii, dar şi unele cursuri de apă – sub atenţionare de cod galben hidrologic, existând posibilitatea apariţiei de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, dar şi viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale.

Cea mai mare nenorocire s-a abătut asupra unei familii din comuna Vărbilău, în satul Livadea, acolo unde un bătrân în vârstă de 76 de ani a murit înecat după ce a căzut într-un şanţ care colectează apele pluviale. În noaptea de joi spre vineri, Nicolae D., de teamă să nu cumva să i se inunde gospodăria, a ieşit să scoată din canalul colector – care se transformă într-un adevărat iaz atunci când plouă foarte mult – un grătar care bloca scurgerea apei prin şanţ. Din nefericire, bărbatul a căzut în acel canal plin cu apă, fiind nevoie de intervenţia pompierilor pentru a-l scoate din şanţ. Bătrânul rămăsese blocat sub apă, fiind scos decedat de către reprezentanţii ISU Prahova.
Tot din cauza viiturilor venite pe albia Slănicului şi a Vărbilăului, dar şi a aluviunilor aduse de pe versanţi, au avut de suferit în zonă şi mai multe drumuri, dintre care unul judeţean, potrivit primarului localităţii Vărbilău, Ion Ioniţă.
Şi la Măneşti, în zona Coada Izvorului, mai multe gospodării dintr-o zonă mai joasă a localităţii au fost inundate, apa ajungând la peste un metru. Primarul din comuna Măneşti, Constantin Niţoi, spune că nu din cauza Cricovului Dulce s-au produs aceste inundaţii, ci din cauza cantităţilor impresionante de precipitaţii care au căzut într-un interval foarte mic de timp. Edilul spune că au căzut circa 60 de litri pe metru pătrat, iar apa s-a acumulat în cantităţi mari, inundând gospodăriile oamenilor din zona cunoscută cu numele Secota. Este practic, incredibil, că nu revărsarea vreunui râu a produs o asemenea inundaţie, aşa cum se poate vedea şi din imagini.

Produse petroliere, în staţia de epurare a Ploieştiului

Ieri dimineaţă, în staţia de epurare a municipiului Ploieşti au apărut cantităţi destul de mari de produs petrolier, circa 20% din apa menajeră care a intrat în staţie fiind infestată cu produse petroliere. Potrivit directorului tehnic al Regiei Autonome de Servicii Publice Ploieşti, Radu Brânzei, s-a intervenit încă de la prima oră pentru a scoate acele cantităţi de produs petrolier cu ajutorul vidanjelor. Practic, trei vidanje cu produs petrolier au fost transportate la staţia de epurare a rafinăriei Astra, staţie de epurare specială pentru acest tip de ape reziduale infestate cu petrol. Au fost anunţaţi şi cei de la Apele Române, Apa Nova, dar şi Garda de Mediu pentru semnalarea acestui eveniment. Mergând pe fir, se pare că aceste produse petroliere au ajuns în sistemul de canalizare al municipiului Ploieşti dintr-o conductă prin care se transporta petrol, dar care, însă, se pare că a deversat în canalizarea oraşului din cauza ajungerii la un nivel de preaplin al ţiţeiului şi din cauza ploilor din noaptea de joi spre vineri.
Pârâul Dâmbu se pare că nu a fost afectat în urma acestui eveniment, dată fiind intervenţia de extragere cu vidanjele a petrolului din staţia de epurare.
Încă nu se cunoaşte cauza exactă a deversării unei cantităţi destul de mari de produs petrolier în sistemul de canalizare al municipiului Ploieşti şi, ulterior, în staţia de epurare a oraşului, însă se pare că şi acest incident – care a fost rezolvat de către reprezentanţii Regiei Autonome de Servicii Publice – a avut oarece legătură cu cantităţile mari de precipitaţii care au căzut în noaptea de joi spre vineri.