Comandantul Centrului de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan “Regele Carol I” Sinaia, locotenent colonel Valentin Mirea, a fost selecţionat, pentru a doua oară, să meargă în Afganistan, la misiunile de instruire NATO Training Mission (NTM- A) şi ISAF /SOF. El îşi desfăşoară misiunea în teatrul de operaţii timp de şase luni.
În vârstă de 41 de ani, şeful centrului sinăian a fost cooptat în urma examenelor pe care le-a promovat – respectiv cunoştinţe de specialitate, verificarea medicală şi fizică, limba engleză, capacitatea de a desfăşura activităţi de instruire şi consiliere ş.a.m.d.
De altfel, în această a doua selecţie a sa se pare că un cuvânt greu de spus l-au avut atât experienţa acumulată în cadrul primei misiuni, din 2011, cât şi performanţele profesionale ale acestuia. În acest sens, amintim că, în urmă cu aproape trei ani, locotenentul colonel Valentin Mirea a primit, printre alte distincţii, Semnul onorific “Non – Article 5 Medal” pentru servicii aduse NATO, din partea secretarului general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, Andreas Fogh Rasmussen, iar în ţară a fost distins cu “Semnul onorific al Jandarmeriei pentru modul exemplar în care a reprezentat instituţia în teatrul de operaţiuni din Afganistan”.
În cadrul noii sale misiuni, locotenent colonelul Valentin Mirea se ocupă cu activitatea de consiliere şi instruire a cursanţilor din Centrele de pregătire a ofiţerilor Poliţiei Naţionale Afgane, un avantaj în acest sens constituindu-l cunoaşterea noţiunilor de bază despre comandamentele regionale ale NTM-A.
Reamintim faptul că, la începutul anului 2014, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat participarea României cu un contingent de jandarmi la misiunea de instruire NATO Training Mission – Afganistan (NTM-A). Misiunea se înscrie în responsabilităţile ce revin României ca urmare a aderării la Alianţa Nord-Atlantică. Durata unei misiuni este de aproximativ şase luni, iar jandarmii vor fi dislocaţi în două comandamente regionale ale NTM-A şi în patru centre de pregătire ale Poliţiei Afgane: Spin Boldak, Wardak, Costall şi Kandahar.
Fl. TĂNĂSESCU