692 elemente de muniţie au găsit pirotehniştii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova în urma activităţilor derulate în primele zece luni ale anului 2013. Dintre acestea, 85 au fost proiectile, 16 – grenade defensive, două – bombe de artilerie, nouă bombe de aviaţie, trei grenade pentru aruncătoare şi 577 muniţii de infanterie.
Potrivit şefului pirotehniştilor prahoveni, locotenent colonel Stroe Titu, muniţia găsită şi recoltată din diverse zone ale judeţului a rămas ca urmare a luptelor desfăşurate pe teritoriul Prahovei, în Primul şi în cel de-al Doilea Război Mondial.
De regulă, muniţia este găsită cu diferite ocazii – arături sau săpături pentru ridicarea unor construcţii, iar specialiştii pirotehnişti sunt anunţaţi de prezenţa acesteia prin numărul unic “112”. Imediat se deplasează o echipă de pirotehnişti la faţa locului şi se iau măsurile care se impun în astfel de situaţii – delimitarea perimetrului, ridicarea muniţiei şi transportul acesteia. Detonarea se face, de regulă, periodic, în Poligonul de la Râfov, existând, însă, şi situaţii în care poate fi detonată în zona în care a fost descoperită.
Interlocutorul nostru ne-a mai precizat că, în Prahova, din anul 1990 şi până în prezent, au fost găsite peste 112.000 elemente de muniţie, ponderea deţinând-o, de regulă, proiectilele mici.
Prezenţa masivă a grenadelor defensive în recolta pirotehniştilor confirmă luptele duse de soldaţii dislocaţi în judeţ – respectiv de apărare – mai ales cu ocazia bombardării rafinăriilor de către aviaţia americană. Localităţile din care s-au recoltat cele mai multe elemente de muniţie sunt Ploieşti, Mizil, Bucov, Valea Doftanei, Berceni, Valea Călugărească etc.
(F.T.)

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentSa fie a sasea la rand!
Articolul următorGRECIA-ROMANIA 3-1