Conform ultimelor informaţii, la Poşta Română va începe cel mai mare proces de concediere colectivă, în urma căruia 3.600 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă. Procesul de restructurare va începe la 15 iulie, iar salariile compensatorii ce li se vor aloca celor disponibilizaţi reprezintă o sumă-record, de 70 milioane de lei. Angajaţilor disponibilizaţi li se vor acorda între 3 şi 30 de salarii compensatorii. Alocarea acestei sume uriaşe este posibilă datorită emiterii unei Ordonanţe de Urgenţă care prevede acordarea de 24 de salarii compensatorii, Poşta Română beneficiind de până la 30 de salarii compensatorii. Se aşteaptă o hotărâre de Guvern pentru a se putea începe formalităţile de concediere în data de 15 iulie, iar apoi, oamenii vor fi concediaţi în septembrie. Pe 31 mai 2013, Poşta Română a anunţat că va disponibiliza un număr de 3.650 de salariaţi, cifra fiind stabilită în urma negocierilor privind aplicarea normării muncii derulate între conducerea companiei şi sindicate. În prezent, operatorul naţional poştal are circa 32.000 de salariaţi.
Anterior, directorul general al companiei, Ion Smeeianu, a afirmat că, potrivit unor calcule estimative, ar trebui să fie disponibilizaţi 4.458 de salariaţi, cu o variaţie de plus/minus 5%, în funcţie de ultimele verificări şi discuţii cu sindicatele.
“Negocierile privind aplicarea normării muncii purtate între conducerea Poştei Române şi sindicate s-au încheiat. Părţile au convenit asupra unui număr de 3.650 de salariaţi, ce vor face subiectul disponibilizării colective”, se arată în comunicatul dat de Poşta Română la data de 31 mai 2013. Negocierile s-au desfăşurat într-o comisie formată din reprezentanţi ai Poştei Române şi ai Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, înfiinţată în baza unui protocol semnat la 14 mai. “În urma reverificărilor privind datele de trafic poştal, efectuate de comisie, s-a stabilit de comun acord existenţa unui număr de 3.650 de salariaţi excedentari ce vor face subiectul disponibilizării colective. Modalitatea de aplicare efectivă a protocolului încheiat va fi determinată de comisie, pe baza unor criterii ce vor fi stabilite de comun acord”, se preciza în comunicat. Reducerea numărului de angajaţi va restabili echilibrul între volumul de prestaţii poştale şi numărul de angajaţi ai companiei, asigurând astfel premisele creşterii competitivităţii Poştei pe piaţa de profil, liberalizată începând cu 1 ianuarie 2013, se mai menţiona în comunicatul respectiv.