• Aceştia vor să tragă un semnal de alarmă asupra salariilor de mizerie ale personalului nedidactic din şcoli

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ au cerut Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ministerului Educaţiei Naţionale şi inspectoratelor teritoriale de muncă, prin adrese oficiale, mărirea salariilor personalului nedidactic din şcoli, angajaţii din această categorie profesională având cele mai mici venituri din sistemul de învăţământ. În caz contrar, sindicaliştii vor iniţia acţiuni de protest în toată ţara.

„În momentul de faţă paznicii, femeile de serviciu, îngrijitoarele din creşe şi grădiniţe, mecanicii de întreţinere primesc salarii nete între 611 lei şi 750 de lei, dacă beneficiază de normă întreagă. Aceasta este o consecinţă a faptului că, în cazul lor, sporul de vechime este inclus în salariul de încadrare. FSLI a cerut autorităţilor atât mărirea salariilor acestora, cât şi scoaterea sporului de vechime din salariul de încadrare. Situaţia actuală a determinat şi apariţia unor situaţii aberante: o femeie de serviciu cu 25 de ani vechime are salariu 750 de lei net, pentru că s-a angajat conform vechii Legi a salarizării, iar o persoană cu aceeaşi meserie (dacă se angajează acum) primeşte aceiaşi bani – care reprezintă salariul minim brut. De la 1 iulie a.c., salariul minim pe economie va ajunge la 800 de lei, dar în cazul personalului nedidactic, va fi nesemnificativă mărirea salariului, având sporul de vechime inclus în acesta”, ne-a precizat Ion Duţă, preşedintele Sindicatului „Şcoala Prahovei”, afiliat la FSLI, sindicat în care sunt înscrişi aproximativ 7000 de membri, dintre care circa 1.500 reprezintă salariaţi din categoria personalului nedidactic.
În urma unei şedinţe a FSLI la care au participat lideri din toată ţara, a fost convenit un plan de acţiune, în cazul în care revendicările amintite nu vor fi onorate. În aceste zile, în Prahova şi în restul ţării, liderii de sindicat strâng de la şcoli memorii şi copii de pe statele de plată ale personalului nedidactic, termenul de predare fiind 7 aprilie. „Acestea vor fi depuse de reprezentanţii sindicaliştilor din toate judeţele la Ministerul Muncii, Ministerul Educaţiei Naţionale şi inspectoratele teritoriale de muncă. În săptămâna 8-14 aprilie, vom depune memoriile la Prefectură, primării, Consiliul Judeţean, consilii locale, dar şi la sediile partidelor politice – pentru a atrage atenţia asupra acestei situaţii parlamentarilor prahoveni şi să-i convingem să dezbată problema în Parlament. În săptămâna 14- 20 aprilie, personalul nedidactic va intra în grevă japoneză, ceea ce înseamnă că oamenii vor merge la serviciu, îşi vor face datoria, dar vor purta pe braţ banderole albe şi vor informa conducerile unităţilor de învăţământ în legătură cu acţiunile lor. Cu ei se vor solidariza profesorii şi reprezentanţii personalului didactic auxiliar. După data de 22 aprilie, în toate judeţele, personalul nedidactic va picheta sediile prefecturilor. Va fi organizat şi un miting la Bucureşti, cu salariaţi din învăţământ care fac parte din categoria personalului nedidactic, la o dată ce va fi stabilită în această lună”, ne-a mai precizat Ion Duţă.
Ana MAXIM