Angajatii IPCUP si-au primit salariile restante doar pe doua dintre cele… 22 de luni!

• Unii dintre ei risca sa fie aruncati in strada, din cauza datoriilor acumulate la intretinere si la banci
Recent, reprezentantii Institutului de Proiectari si Cercetari Utilaj Petrolier (IPCUP) Ploiesti s-au intalnit, pentru a doua oara in acest an, cu conducerea judetului, in vederea identificarii unei solutii viabile care sa permita continuarea activitatii institutului. Reamintim ca angajatii de aici se confrunta cu o situatie fara precedent in Romania, in sensul ca nu si-au mai incasat lefurile de doi ani, desi au fost zilnic la serviciu! Practic, traind din lefurile membrilor familiei, unii dintre acestia au acumulat restante nu doar la intretinere, ci si la banci, existand riscul sa fie aruncati in strada, in pragul iernii.
Asa cum scriam in numarul din 26 iulie 2012 al cotidianului nostru, din cauza datoriilor istorice la bugetul statului si a penalitatilor de intarziere, conducerea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a dispus, cu mai mult timp in urma, blocarea conturilor institutului si demararea procedurii executarii silite. Ajunsi in pragul disperarii, sindicalistii IPCUP au cerut, atunci, socoteala reprezentantilor ANAF, al caror raspuns i-a bulversat si mai tare: „Institutul nu are nici cum sa traiasca, pentru ca are conturile blocate, si nici in insolventa nu poate intra, pentru ca legislatia este neclara!”.
Pe langa prefectul judetului- Marius Sersea, presedintele Consiliului Judetean – Mircea Cosma, si directorul IPCUP- Georgiana Marin, la intalnirea de care aminteam au mai fost prezenti presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) – Tudor Prisecaru, precum si directorii Directiei Generale a Finantelor Publice Prahova si ai Inspectoratului Teritorial de Munca Prahova. Desi i s-a solicitat in mod expres, Ministerul Economiei nu si-a trimis niciun reprezentant la aceasta intalnire. Dupa cum ne-a confirmat Georgiana Marin, din luna octombrie 2010 si pana in prezent, celor 56 de angajati de aici li s-au achitat doar salariile cuvenite lunilor martie si aprilie 2012, in total 1,7 miliarde de lei vechi, respectiv contravaloarea contractelor de cercetare predate in aprilie ANCS. Deci, au ramas restante lefurile pe 20 de luni, situatie de care s-ar face responsabil Ministerul Economiei. „Printr-un mecanism legislativ extrem de ciudat, aberant chiar, ne-au fost retinuti, in mod abuziv, toti banii aferenti contractelor de cercetare predate ANCS din 2007 incoace, inclusiv taxele si impozitele datorate statului de catre angajat si angajator. Cu alte cuvinte, in afara salariilor, ne-am putea trezi si fara pensia aferenta ultimilor cinci ani! Iar pentru ca tacamul sa fie complet, cei de la ANAF au notificat si toti partenerii nostri, precum si tertii popriti, in legatura cu situatia extrem de delicata prin care trece IPCUP, fapt care a condus la restrangerea parteneriatului de afaceri, precum si a segmentului de piata pe care activam. Totusi, daca ni se deblocheaza conturile si ni se achita integral salariile, activitatea IPCUP poate reveni la normal”, a adaugat interlocutoarea noastra.
La fel ca si la precedenta intalnire cu reprezentantii judetului, presedintele ANCS a dat asigurari conducerii judetului ca va solicita, din nou, Ministerului Economiei identificarea unei solutii pentru continuarea activitatii institutului, stiut fiind ca acesta are un profil unic pe tara, precum si o indelungata traditie (a fost fondat in 1954) intr-un domeniu economic de varf pe plan mondial. La randu-i, prefectul Marius Sersea a promis ca va interveni pe langa conducerea Electrica in vederea reesalonarii datoriilor institutului si reconectarea acestuia la retea.
D. CONSTANTIN