• Lacasul de cult va functiona, o perioada, si ca biserica de mir

In aceste vremuri tulburi, situatiile conflictuale nu ocolesc nici domeniul religios. Un scandal a izbucnit, recent, in Prahova, dupa ce Biserica Ortodoxa Romana ( BOR ) a decis reactivarea manastirii din Complexul arhitectural medieval Brebu, in actuala biserica existenta in zona respectiva. Locuitorii din zona s-au revoltat afland ca vor fi nevoiti sa mearga la o alta biserica pentru nunti, botezuri sau inmormantari. Deocamdata, apele par sa se fi linistit, autoritatile locale si reprezentantii Bisericii gasind o solutie: lacasul de cult va functiona, temporar, si ca biserica de mir. La inceputul lunii iulie, sute de enoriasi ai parohiei arondate bisericii au ocupat curtea complexului amintit pentru a-si exprima nemultumirile in legatura cu faptul ca BOR hotarase reactivarea manastirii ctitorita de domnitorul Matei Basarab in 1640, chiar langa Casa Domneasca ridicata de acesta. Ulterior, oamenii au mai ocupat curtea lacasului, de doua ori, in semn de protest, participarea lor fiind, insa, mai putin numeroasa. Reactivarea vechii manastiri presupune desfiintarea parohiei din zona respectiva la care sunt arondati aproape 3.000 de localnici. Un calugar-preot va oficia slujbe zilnice pentru toti cei doritori sa participe la acestea si va fi ajutat de mai multe maicute, conduse de o maica-stareta. Oamenii au auzit ca parintele ieromonah nu va putea oficia, insa, servicii religioase catre mirenii arondati, pentru botezuri, nunti, inmormantari etc, iar asta i-a nemultumit cel mai tare. Enoriasii bisericii ar fi trebuit sa se mute la o parohie invecinata, al carei lacas de cult se afla la doar 300 de metri distanta. Aceasta mutare nu este bine vazuta nici de enoriasii celuilalt lacas de cult, nemultumiti ca parohia lor ar putea deveni supraaglomerata.
Intr-un comunicat intitulat “Protest animat de interese egoiste”, Arhiepiscopia Bucurestilor preciza, la inceputul lunii iulie, ca “Manastirea Brebu si biserica ei au fost ctitorite de domnitorul Matei Basarab, nu de obstea credinciosilor, avand de la inceput destinatia de manastire, cu slujbe liturgice zilnice”. Intrucat anul acesta se implinesc 380 de ani de la urcarea pe tron a domnitorului Matei Basarab (1632-1654), “din respect pentru dorinta ctitorului s-a considerat necesara reactivarea acestei manastiri”. In comunicat se mai precizeaza ca in baza legilor in vigoare, „autoritatile locale civile nu au dreptul de a contesta si de a obstructiona hotararile administrative ale Bisericii Ortodoxe Romane privind organizarea manastirilor si a parohiilor.“

Arhiepiscopia Bucurestilor a numit deja o maica-stareta

La inceputul scandalului, primarul din Brebu, Adrian Ungureanu, s-a aratat solidar cu nemultumirile enoriasilor de la biserica ce se doreste a fi transformata in manastire, declarand ca este deranjat de faptul ca Patriarhia Romana da impresia ca este „stat in stat”, deoarece nu a consultat administratia locala inainte de a decide reactivarea manastirii si nu a dorit sa cunoasca nici doleantele enoriasilor. El semnala atunci si lipsa spatiului pe care se vor construi chiliile manastirii. Intre timp, si-a mai nuantat pozitia si, pana la urma, se pare ca respectivele chilii vor fi ridicate pe latura stanga a Complexului Muzeal. In ultimele zile, pozitia primarului comunei a fost una mult mai concilianta. Potrivit edilului, “lucrurile s-au potolit, indreptandu-se spre o solutie pasnica si benefica tuturor. In urma unor discutii purtate cu consilieri ai Patriarhului Daniel, am gasit o solutie de compromis, care sa fie atat in avantajul enoriasilor, cat si al BOR. Astfel, de curand, am primit o adresa de la Patriarhie prin care se confirma ca, pana la ridicarea unei noi biserici pentru enoriasii parohiei Biserica Manastire, carora le vom acorda terenul necesar constructiei, se va face reactivarea manastirii, dar va exista si un preot de mir care sa indeplineasca toate serviciile religioase specifice unei parohii (n.n-. inclusiv cele pentru nunti, botezuri, inmormantari). Prin urmare, manastirea va functiona cu un regim mixt: si de manastire, si de biserica de mir. Repet, doar pana la ridicarea unei noi biserici pentru enoriasi.”
Parintele protoiereu Costica Dumitru de la Protoieria Campina ne-a confirmat spusele primarului din Brebu: “Nu am o alta pozitie decat cea exprimata in comunicatul de presa al Arhiepiscopiei Bucurestilor, care este foarte clar. Am explicat enoriasilor din Brebu, cu blandete si cu multe argumente solide, cum stau lucrurile, dar, din pacate, ei nu ne-au inteles. Sau nu ne-am putut face intelesi. Tot ce pot sa va spun este ca a fost numita deja, de catre conducerea Arhiepiscopiei, maica-stareta a Manastirii Brebu. De asemenea, a fost hirotonit ca ieromonah cel care va sluji la Manastirea Brebu conform canoanelor monahale”. Din surse neoficiale, am aflat ca reactivarea manastirii va avea loc in urmatoarele saptamani, iar dupa iesirea la pensie a preotului paroh de la Biserica Manastire, postul acestuia va fi scos la concurs, in cel mai scurt timp, de catre Arhiepiscopia Bucurestilor.
Adrian BRAD
Ana-Maria MAXIM