Nici nu s-a incheiat bine scandalul cu apa pusa spre vanzare in reteaua de magazine Lidl, si un altul si mai mare e pe cale sa rabufneasca. In joc sunt peste 500 de mii de litri de apa care se comercializeaza sub diferite nume si in diferite lanturi de supermarketuri, atat din Ploiesti, cat si din alte judete din tara, iar in ceea ce priveste firmele implicate in respectiva afacere, acestea depasesc cu mult granitele judetului Prahova.
Concret, in aceste zile, reprezentanti ai Politiei Economice Campina, ai Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorului Prahova, ai Garzii Financiare Prahova si ai Inspectoratului Teritorial de Munca Prahova desfasoara o ancheta cu privire la modul in care se imbuteliaza apa aflata la comercializare de catre o firma din Azuga. Totul a pornit de la o sesizare facuta de catre un grup de persoane fizice institutiilor abilitate, din care rezulta ca la firma SC Azuga Waters din Azuga se produc diferite sortimente de apa care au alte surse decat cele oficiale notificate Ministerului Sanatatii.
Ca atare, s-a dispus un control ce a vizat modul in care firma respectiva din Azuga imbuteliaza si pune spre vanzare apa minerala, apa de izvor si apa de masa de diferite cantitati, precum si relatiile dintre aceasta si o alta companie – Perla Covasnei (din Sf. Gheorghe, Covasna) amandoua firmele avand acelasi sediu central, la aceeasi adresa, undeva in Bucuresti. Cele doua companii produc sase sortimente de apa imbuteliata: Azuga Apa de Izvor, Covasna Taramul Apelor, Perla Covasnei, Saguaro de 2 litri si 0,5 litri (pentru Lidl; mentionam ca apa Saguaro de 5 litri este produsa de o alta firma, tot din Prahova, de care a fost legat primul scandal acum cateva saptamani, cand mai multe loturi de apa au fost retrase din magazinele Lidl, existand suspiciunea ca apa nu corespundea parametrilor), Clever (pentru Billa), Santerra (pentru Kaufland).
De la surse din interiorul institutiilor de control, am aflat ca in urma controlului desfasurat acum doua zile de catre reprezentantii institutiilor abilitate s-au constatat mai multe nereguli incepand de la probleme privind actele de angajare pentru personal, mizeria din sectii si infiltratii de apa pluviala, lipsa unor documente si pana la etichete si alte elemente care arata ca la Azuga se produc ape imbuteliate care, oficial, se fac la … Covasna.
In plus, punctul de lucru de la Azuga se alimenteaza din trei izvoare – Unghia, Carbunari si Urechea – dar care in final se unesc intr-o singura teava, existand suspiciunea ca producatorii de apa de la Azuga folosesc aceeasi apa pentru toate brandurile detinute. Practic, e vorba despre sase sortimente de apa pusa in vanzare, care in realitate provin din aceeasi sursa, doar ambalajele si etichetele fiind diferite. Potrivit acelorasi surse, in acest caz exista suspiciunea de evaziune fiscala, contrafacere de produse, inselaciune. Ancheta este in plina desfasurare, urmand ca oficiali ai firmei sa prezinte documente in completare de la Bucuresti, pentru a putea avea o situatie completa si a se putea lua masurile ce se impun. In plus, tot in urma controlului, s-au luat probe din apa care vor fi supuse analizei, in scopul de a stabili daca aceasta corespunde parametrilor.
C. DOBRE