Colegiul Medicilor din Romania (CMR) si Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) si-au exprimat dezacordul fata de adoptarea Legii nr. 220/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii (Legea coplatii), potrivit unui comunicat de presa semnat de ambele organizatii.
,,Inca din momentul dezbaterii, atat CMR, cat si organizatiile profesionale ale medicilor si, in special Societatea Nationala a Medicilor de Familie au manifestat rezerve justificate fata de oportunitatea introducerii acestei masuri. Ne manifestam dezamagirea atat noi, cat si asociatiile de pacienti pentru introducerea coplatii. Coplata, asa cum este ea gandita in lege, nu reprezinta o solutie care sa creasca eficienta finantarii sistemului sanitar. Coplata va afecta populatiile vulnerabile, crescand inechitatile in sistem si va impiedica accesul la tratament al unor grupuri semnificative. Dupa cum se vede, coplata va fi o noua taxa aplicata persoanelor care platesc si in prezent. Este, de fapt, o expresie a transferului responsabilitatii statului de a asigura un sistem de sanatate pe seama pacientilor’’, se mai arata in comunicatul de presa mentionat. “Suntem indignati de forma pe care a capatat-o in Parlament, legea privind coplata pentru serviciile medicale. Daca in proiectul de lege care a fost dezbatut public se prevedea o limitare a coplatii la maximum 600 de lei pe an, acum acest plafon nu mai exista, coplata reprezentand maximum a 12-a parte din totalul veniturilor anuale ale asiguratilor. Aceasta masura este una care creeaza inechitate intre asigurati si baga adanc mana in buzunarul celor care au nevoie de servicii medicale’’, au aratat reprezentantii COPAC in documentul mai sus mentionat. ,,In conditiile noii legi, este evident ca foarte multi pacienti nu isi vor permite sa achite coplata. Exista pacienti care trebuie sa mearga cel putin o data pe luna la doctor pentru consult si retete, in cazul cel mai fericit, cand nu sunt prezente si alte complicatii care sa necesite investigatii suplimentare. Si in cazul acesta va scadea numarul pacientilor care vor beneficia de un tratament. E o lege care aduce deservicii atat pacientilor, cat si medicilor’’, ne-a precizat si Simona Schnelbach, presedintele Colegiului Medicilor Prahova.
In concluzie, cele doua organizatii au facut apel la Avocatul Poporului, la politicieni si la alte institutii in drept sa conteste aceasta lege la Curtea Constitutionala, pentru ca incalca legea fundamentala a tarii.
C. DOBRE