Stresul de zi cu zi, criza economica si lipsurile sunt tot atatea motive pentru raspandirea cu usurinta a multor boli, unele contagioase, cum ar fi de pilda – tuberculoza, cunoscuta si drept ,,boala saraciei’’. Astfel, potrivit statisticilor, Romania se plaseaza pe primul loc intre tarile UE in privinta incidentei acestei boli, fiind inregistrati in prezent 35.000 de bolnavi cu tuberculoza. Datele oficiale mai arata ca aproape 20.000 de romani se imbolnavesc, in fiecare an, de aceasta boala. Ceea ce este si mai grav este faptul ca e vorba despre o boala contagioasa, iar numarul cazurilor care prezinta rezistenta la tratament ( cea mai periculoasa forma ) este in continua crestere, ajungand in prezent la 1.500 de cazuri la nivel national. Totusi, daca la nivelul tarii tendinta este de crestere in ceea ce priveste Prahova se inregistreaza o scadere. Potrivit datelor statistice ale Directiei de Sanatate Publica Prahova, de la inceputul anului si pana la sfarsitul lunii septembrie a.c. s-au inregistrat 528 de cazuri de tuberculoza, mai putine decat in aceeasi perioada din 2010, cand au fost inregistrate 571 de cazuri de tuberculoza.
,,Chiar daca la nivel national a crescut numarul bolnavilor de tuberculoza, spitalul nostru, care primeste pacienti din toata tara, nu doar din judetul Prahova, nu este deocamdata supraaglomerat. Practic, avem o capacitate de 180 de paturi, dintre care in prezent sunt ocupate doar 70. Asta si pentru ca bolnavii vin si pleaca. Ei sunt trimisi aici doar la tratament pe perioada contagiozitatii, dupa care urmeaza tratamentul prescris la domiciliu. Exista si cazuri noi, dar si recidive. In ultimele doua saptamani am avut patru pacienti proaspat depistati’’, ne-a precizat Greta State, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Drajna. Din punct de vedere al statisticii, anul acesta, cazurile nou depistate si trimise la tratament la spitalul din Drajna, in luna iulie, au atins varful, cu 37 de pacienti noi, numarul acestora scazand apoi treptat de la luna la luna (august – 31, septembrie – 25, octombrie – 21 pacienti), ajungand in prezent la 22 de bolnavi. Managerul unitatii ne-a mai precizat ca, in Prahova, banii sunt bine gestionati, asa incat nu exista deficiente din punct de vedere al asigurarii medicamentelor.
Tratamentul unui singur bolnav dureaza doi ani si este foarte costisitor putand depasi chiar 200 de milioane de lei vechi. Daca bolnavii nu sunt tratati corespunzator, exista riscul ca acestia sa-si piarda viata, fiind in acelasi timp si niste “bombe” biologice, deoarece pot transmite boala si altor persoane sanatoase. O problema este in acelasi timp faptul ca foarte multi pacienti nici nu stiu ca sufera de aceasta boala si ajung la medic unde li se prescrie tratamentul mult dupa instalarea tuberculozei, timp in care boala evolueaza si este raspandita cu repeziciune. Ca atare, multi bolnavi cu tuberculoza se prezinta la spital doar cand fac complicatii: pleurezie (apa la plamani), pneumonie, hemoragie manifestata prin expectoratie cu sange. Potrivit legii, un pacient diagnosticat cu tuberculoza trebuie sa ramana internat in spital pentru efectuarea tratamentului pana cand nu mai este contagios. Aceasta perioada variaza intre 30 si 60 de zile. Dupa aceea, pacientul trebuie sa urmeze tratamentul pana la 6 luni. Aceasta strategie, stabilita de Organizatia Mondiala a Sanatatii si implementata si in tara noastra, are ca scop prevenirea raspandirii tuberculozei primare si a cazurilor de tuberculoza chimiorezistenta.
Tuberculoza este o boala foarte contagioasa, provocata de o bacterie sub forma de bastonas, numita bacilul Koch (dupa numele savantului german Robert Koch, care l-a descoperit). Tuberculoza se transmite pe cale aerogena, prin picaturi de saliva eliminate de o persoana infectata, dar si prin inhalarea prafului de pe suprafete contaminate. In aceste conditii, este bine de stiut ca bacilul se poate contracta si prin expectoratie, adica in urma unui scuipat pe strada – gest destul de des intalnit. Bacilul tuberculozei poate rezista chiar si cateva zile pe suprafete, intr-un mediu prielnic, umed si intunecat. Tuberculoza este o boala vindecabila, daca se urmeaza tratamentul adecvat. Pentru a preveni imbolnavirea, fiecare persoana trebuie sa aiba un echilibru intre timpul de odihna si cel de munca, precum si o alimentatie echilibrata.
C. Dobre