De la inceputul anului, dar in special odata cu intrarea in vigoare a noului Cod al Muncii (1 mai a.c.), reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Prahova, impreuna cu jandarmi si comisari ai Garzii Financiare, au efectuat nenumarate controale la agentii economici din judet. Cu aceasta ocazie, au fost identificate la lucru 521 de persoane care nu aveau incheiate, in forma scrisa, contracte individuale de munca, fapt pentru care firmele la care lucrau acestea au fost sanctionate contraventional cu 2.277.000 de lei, in total, conform declaratiei purtatorului de cuvant al ITM Prahova, Alina Notaru. Pe de alta parte, intr-un numar de 10 cazuri, au fost sesizate institutiile de urmarire penala, deoarece administratorii societatilor comerciale respective primisera la lucru mai mult de cinci persoane fara incheierea prealabila a unui contract individual de munca, fapt pentru care cei vinovati risca inchisoarea de la unu la doi ani sau amenda penala.
Reamintim ca, potrivit noului Cod al Muncii, primirea la lucru a pana la cinci persoane fara forme legale de angajare se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 de lei la 20.000 de lei, pentru fiecare persoana identificata.
La nivel national, in perioada mentionata, au fost depistati ca au incalcat prevederile legislatiei muncii peste 28.000 de angajatori, fapte pentru care 1600 dintre acestia s-au ales cu dosare penale, iar alti 3.700 cu amenzi contraventionale.
C. DUMITRU