Strugurii au virtuti curative datorita continutului mare de vitamine. Aceste fructe contin complexul de vitamine B1- timina, B2 – riboflavina, A antiinfectioasa, B6, PP si K. Consumul de struguri asigura mineralizarea organismului cu potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu si mangan. De asemenea, consumul de struguri este eficace in afectiunile ficatului si in cele gastrointestinale deoarece stimuleaza digestia si elimina putrefactiile. Medicii recomanda aceste fructe in constipatii si tulburari de crestere. De asemenea, au o actiune coagulanta. Strugurii sunt folositi in curele de slabire si dau rezultate excelente. Pentru tratamentul tumorilor sunt una dintre cele mai eficiente terapii. Totodata, strugurii purifica sangele, invigoreaza sistemul imunitar si contribuie la cresterea masei musculare. Strugurii striviti si mustul au aplicatii in cosmetica, pentru ingrijirea tenului, contribuind la reimprospatarea acestuia. Strugurii negri sunt mai bogati in tanin si produsi antocianici, avand calitati tonice mai accentuate decat cei albi si in plus contribuie la imbunatatirea vederii. Vinul obtinut prin fermentarea mustului are si el calitati fitoterapeutice, in functie de culoare, tarie, specie si modul de obtinere. Aceasta licoare magica are reputatia de a fi un stimulent al apetitului si un activator al circulatiei sangelui, mai ales baut zilnic la masa de pranz in cantitati rezonabile. Unii cercetatori afirma ca vinul previne infarctul si stimuleaza pofta de mancare.