* Mustul este recomandat pentru actiunea sa antioxidanta, de impiedicare a obstructiei vaselor de sange si a formarii colesterolului nociv. De asemenea, este recomandat in boala cardiaca ischemica si in cazul celor care au suferit sau sunt predispusi la accident vascular cerebral. In cantitati moderate este permis si copiilor.


* Daca aveti tenul mixt si vreti sa-l improspatati, iata o masca rapida, ieftina si eficienta: bateti albusul unui ou pana devine spuma si apoi amestecati-l cu o lingurita de smantana. Intindeti pasta obtinuta pe fata si lasati-o sa actioneze timp de 20 de minute. Ulterior, clatiti-va fata intai cu apa calda si apoi cu apa rece.


* Daca durerile de ulcer nu va dau pace, este reco-mandat sa beti suc de cartofi sau de varza alba, cate 500 de ml pe zi, timp de 21 de zile. Acelasi efect il au sucul de lemn dulce si cel de afine. Ceaiurile de musetel si de menta sunt ,de asemenea, indicate. Au efect benefic, in perioada crizelor, si compresele calde aplicate pe regiunea dureroasa a stomacului.


INFOMEDICA


RISC DE LEUCEMIE – Aspartamul, folosit ca indulcitor artificial, este de 200 de ori mai dulce decat zaharul si este utilizat, in toata lumea, pentru prepararea bauturilor sarace in calorii. Specialistii sunt de parere ca indulcitorii nu sunt periculosi pentru sanatate, insa cercetari recente ale unor specialisti italieni, arata ca aspartamul este legat de aparitia… leucemiei.


CONTRACEPTIA – Un studiu efectuat de Population Services Romania arata ca toti romanii (97%) au auzit de cel putin o metoda moderna de contraceptie si majoritatea (87%) au auzit de una traditionala. Cunoasterea prezervativelor si a pilulelor anticonceptionale este ridicata (95% si respectiv 88%), urmate de dispozitivele intrauterine (76%), ligamentul de tuburi (60%), spermicide (48%), vasectomie (45%) si contraceptia de urgenta (47%). Doar aproximativ jumatate dintre cei chestionati stiu insa cum se folosesc.


“PICIOARE RECI” – Multi romani sufera de sindromul picioarelor reci, care ii face sa doarma permanent cu ciorapi, fie iarna, fie vara. Aceasta senzatie este produsa de o incetinire a circulatiei sangelui in vasele de la nivelul gambei si ale piciorului. Pacientii cu tulburari circulatorii la nivelul membrelor inferioare sunt tratati cu medicamente care tonifica peretele capilarelor sau dilata vasele de sange pentru a imbunatati circulatia. Acupunctura este o alta metoda eficace in rezolvarea problemei. Chinezii recomanda 10-12 sedinte pentru o cura.


PEDALAT – Potrivit unui studiu al medicilor americani, mersul pe bicicleta poate afecta negativ sexualitatea femeii si a barbatului. Potrivit acestora, in timpul pedalatului, corpul este aplecat mult in fata, ceea ce impiedica irigarea corecta a zonei organelor genitale. Potrivit studiului, 5% dintre barbatii care pedaleaza in mod frecvent ar putea suferi de disfunctii erectile.