Un studiu efectuat de Universitatea Temple din Philadelphia pe jucătorii de fotbal american ridică probleme cu privire la impactul loviturilor la cap aplicate repetitiv şi arată că loviturile uşoare la cap, lipsite de contuzii, pot afecta vederea, potrivit WebMd, preluat de MedLive. În timpul unui sezon de fotbal aproximativ 12 jucători de fotbal american au dezvoltat o problemă de vedere, cunoscută sub numele de “punctul de convergenţă”, din cauza loviturilor uşoare la cap, lipsite de contuzii. Problema punctului de convergenţă se referă la imposibilitatea sistemului muscular ocular de a controla muşchii ochilor pentru a se alinia perfect şi a se concentra asupra obiectelor aflate în prim plan. Ca rezultat, la citire cuvintele pot apărea neclare, iar imaginea poate fi dublată, declară autorul studiului, doctorand în cadrul Universităţii Temple. În cazul jucătorilor de fotbal care au participat la acest studiu problema de vedere a avut o formă atât de uşoară încât a trecut neobservată: subiecţii nu au avut simptome nici pe terenul de fotbal şi nici în sala de clasă, însă testele au arătat că această condiţie a persistat pe tot parcursul sezonului de fotbal, fiind în mod constant cauzat de faptul că practicau sportul în fiecare zi. Problema a dispărut abia la 3 săptămâni după ce sezonul de fotbal s-a încheiat, când jucătorii nu au mai suferit impacturi regulate asupra capului, conform studiului.
“Acest lucru ne arată atât că sistemul ocular este foarte lent în procesul de recuperare, cât şi faptul că vederea este foarte vulnerabilă şi poate fi afectată chiar şi de cele mai uşoare lovituri,” a mai adăugat autorul.
Constatările acestui studiu ridică probleme cu privire la potenţialele daune ce au loc pe termen lung la sportivii care joacă fotbal pe tot parcursul anului şi care nu fac pauzele necesare de care sistemul ocular are nevoie pentru a se recupera.
Este esenţial să înţelegem cum îi afectează aceste lovituri, care sunt adesea atât de uşoare încât nu formează contuzii şi nu ridică niciun semn de întrebare asupra subiecţilor din moment ce nu sunt observate simptomele afecţiunilor, cu atât mai mult cu cât un jucător de fotbal are, în medie, circa 1.350 de lovituri la cap pe durata unui sezon de fotbal, declară cercetătorul.