​O echipă de cercetători de la Universitatea din Lincoln a descoperit al cincilea simptom spre care ţinteşte sistemul imunitar, în tratarea diabetului de tip 1. Dr. Michael Christie a declarat pentru BBC că au o imagine completă a celei de-a cincea ţintă, iar în curând se poate trece la tratarea bolnavilor de diabet
tip 1, potrivit unui articol prezentat de Hotnews.
Imaginea completă a zonelor pe care sistemul imunitar le atacă, cauzând, astfel, diabetul de tip 1, a fost descoperită de oamenii de ştiinţă. Studiul publicat în “Jurnalul Diabetului” a descoperit al cincilea şi ultimul simptom spre care sistemul imunitar ţinteşte. O echipă de la Universitatea din Lincoln susţine că descoperirile ar putea ajuta la dezvoltarea unor noi căi de prevenire şi tratare a acestei boli. În diabetul de tip 1, sistemul imunitar distruge celulele beta care produc insulina- hormonul care are rolul de a menţine nivelul zahărului din sânge în limite normale.
Studiile realizate pe anticorpi unici ai pacienţilor cu diabet de tip 1 au arătat că există cinci ţinte pe care sistemul imunitar le atacă. În trecut au fost descoperite primele ţinte, dar ultima s-a dovedit a fi greu de obţinut timp de două decenii.
Doctorul Michael Christie de la Universitatea Lincoln, care a condus cercetările, a declarat pentru BBC: “cu această nouă descoperire, am reuşit să stabilim spre ce ţinteşte sistemul imunitar- avem imaginea completă.”
Ţintele sunt:
– Insulina
– Glutamatul de decarboxilază
– IA-2 (ANTICORPI ANTI-TIROZINFOSFATAZA)
– Zinc transportor-8
– Piesa finală fiind tetraspanina-7
Din punct de vedere tehnic, acestea sunt implicate în secreţia sau depozitarea insulinei. Cunoştinţele acumulate referitoare la unele dintre ţinte sunt deja folosite într-un studiu la King’s College din Londra, care urmăreşte încetinirea evoluţiei diabetului de tip 1. Doctorul Christie spune că, având o imagine completă, ar putea trece la îngrijirea pacienţilor cu diabetul de tip 1.
El a spus: “Odată ce sistemul imunitar decide că vrea să elimine ceva este greu de oprit, deci diabetul s-a dovedit a fi o boală greu de prevenit. Sperăm că, prin identificarea ţintelor majore ale bolii, putem găsi căi de a o preveni, prin blocarea răspunsului sistemului imunitar la cele cinci proteine, fără a expune persoana la infecţii. Ţinând cont de noile îmbunătăţiri în înţelegerea bolii, sper că vom crea un tratament. Am mai multă încredere acum, decât în urmă cu 5 ani.”