Rolul îmbrățișării depășește mult, prin conexiunile psihice pe care le face în viața noastră, aparența unui gest simplu. Sunt cercetători care au măsurat chiar de câte îmbrățișări avem nevoie zilnic, fie că-ți strângi la piept copilul, mama sau iubita/iubitul. Avem nevoie de 4 îmbrăţişări pe zi pentru a supravieţui, 8 pentru a ne menţine echilibraţi, 12 pentru a evolua şi a creşte spiritual, potrivit AmPress care preia informaţii apărute pe suntsanatos.ro.
Iată 9 motive pentru care ar trebui să ne îmbrăţişăm zilnic:
Stimulează OXITOCINA. Acesta este un hormon (neurotransmiţător) care „lucrează” la nivelul sistemului limbic, centrul emoţional al creierului, eliberând sentimente de bucurie, reducând anxietatea şi stresul. Graţie acestui hormon, mămicile „uită” de chinurile trăite în momentul naşterii şi îşi iubesc bebeluşii, chiar dacă au fost nevoite să treacă prin dureri cumplite pentru a-i avea.Conform studiilor realizate la universitatea din California, Statele Unite, oxitocina îi face pe bărbaţi să fie mai afectuoşi şi mai sociabili. De asemenea, toţi subiecţii testaţi aveau o poftă mult mai mare de sex. Atunci când îmbrăţişezi pe cineva, oxitocina este eliberată în corpul tău prin intermediul glandei pituitare, reducând numărul de bătăi ale inimii şi al cortizolului. Cortizolul este acel hormon responsabil cu reducerea stresului, a tensiunii ridicate şi a bolilor de inimă.
Cultivă RĂBDAREA. Trăim într-o lume în care oamenii par să fie mai ocupaţi ca oricând cu tot felul de probleme ce nu suportă amânare. Desigur că aceste situaţii „urgente”, cărora le dai prea multă importanţă, tind să-ţi distrugă viaţa şi să te facă să uiţi adevărata esenţă. Relaţiile dintre oameni se întăresc în momentul în care există apreciere şi recunoştinţă între aceştia. O îmbrăţişare este cel mai simplu mod prin care îi poţi arăta cuiva apreciere şi iubire, bucurie. În loc să te grăbeşti mereu pentru a rezolva o nouă situaţie, poate ar fi bine să îţi iei câteva „pauze” pentru a primi şi a oferi îmbrăţişări, vei beneficia atât tu, cât şi persoanele în cauză. De asemenea, vei învăţa să cultivi răbdarea şi liniştea, aceste lucruri fiind subestimate în societatea zilelor noastre.
Previne BOLILE. Concluzia este simplă: afectivitatea are rolul de a scădea nivelul stresului din organism, în acest fel bolile fiind mai puţin frecvente. Un important institut din Miami a realizat mai bine de 100 de studii care au demonstrat că atingerile au efecte benefice asupra noastră, pot chiar să îi ajute pe bebeluşii născuţi prematur să se dezvolte mai repede. De asemenea te pot scăpa de dureri, scad nivelul glucozei în cazul copiilor care suferă de diabet şi întăresc sistemul imunitar al oamenilor care suferă de cancer.
Stimulează TIMUSUL. Este clar că îmbrăţişările întăresc sistemul imunitar. Astfel, uşoara presiune de la nivelul sternului şi încărcătura emoţională pot activa cu uşurinţă Chakra Plexului Solar ( Manipura Chakra). În acest fel este stimulat timusul, acea glandă care reglează şi echilibrează producţia de globule albe, acestea fiind acele celule care te menţin sănătos.
Comunicare fără cuvinte. Cam asta ar putea fi definiţia unei îmbrăţişări, având în vedere că mai bine de 70% din comunicare este de natură non-verbală. Limbajul trupului poate fi interpretat printr-un singur gest, iar îmbrăţişatul este o metodă excelentă de a te exprima fără cuvinte. Ce poate fi mai plăcut decât să îmbrăţişezi un semen sau chiar un animal preferat? Este de prisos să menţionăm că cei îmbrăţişaţi simt afecţiunea sau iubirea celeilalte persoane şi în acest fel o vor transmite mai departe, la momentul potrivit.
RESPECT faţă de SINE. Îmbrăţişările au rolul de a întări respectul faţă de sine, în special în cazul copiilor. Simţul tactil este foarte important în rândul micuţilor. În caz că nu ştiai, bebeluşii îşi cunosc părinţii după atingere. De aceea, este bine să-i înveţi pe cei mici cu îmbrăţişările, în acest fel atingerile şi dragostea primite în copilărie îi vor urma întreaga viaţă. Comportamentul unei persoane care se lasă guvernată de principiile iubirii sunt total diferite de ale celorlalţi. Este important de menţionat că îmbrăţişările şi „drăgălăşeniile” primite din partea părinţilor rămân întipărite la nivel celular, iar îmbrăţişările ne reamintesc acest lucru, la nivel somatic. Cu alte cuvinte, o îmbrăţişare ne poate învăţa ce înseamă iubirea şi respectul faţă de sine, două lucruri vitale pentru orice adult.
Stimulează DOPAMINA. Acesta este un neurotransmitor foarte important de la nivelul sistemului nervos. Este demonstrat că un nivel scăzut al dopaminei joacă un rol important în procesul neurodegenerativ care cauzează boala Parkinson. De asemenea, duce la apariţia altor boli comune în societatea noastră cum ar fi depresia. Dopamina este responsabilă cu starea noastră de bine şi ajută oamenii să fie mai motivaţi ca oricând! Bineînţeles că îmbrăţişările determină creierul să elibereze dopamină, denumit şi „hormonul plăcerii”. Dependenţii de droguri extrem de nocive precum cocaina sau metamfetamina stimulează acele zone ale creierului care produc dopamină, fără să ştie că există metode mai simple de a face asta.
Stimulează SEROTONINA. Atunci când îmbrăţişezi, creierul degajă endorfine şi serotonină în vasele de sânge, acestea având rolul de a instaura plăcerea, de a „trata“ durerea şi tristeţea. De asemenea, te vor ţine departe de probleme de inimă, luptă împotriva excesului de grăsime şi prelungesc viaţa. Este bine de menţionat că şi mângâierea animalelor de companie are rolul de a scădea nivelul stresului. Dacă vei îmbrăţişa pe perioade lungi de timp, vei creşte nivelul serotoninei şi îţi vei crea o viaţă mai fericită.
Echilibrează sistemul PARASIMPATIC. Îmbrăţişările echilibrează sistemul nervos, iar pielea conţine o serie de centri minusculi numiţi corpusculi Pacinian, aceştia „simţind” atingerile şi fiind în contact direct cu creierul. Răspunsul galvanic al pielii (se măsoară cantitatea de transpiraţie secretată din cauza emoţiilor în zona palmelor şi a degetelor, lichidul sărat mărind conductivitatea pielii) demonstrează că în momentul în care oferi sau primeşti o îmbrăţişare se petrece o schimbare. Efectul umezirii pielii arată că sistemul nervos parasimpatic este mai echilibrat.
Probabil că după ce ai citit aceste cuvinte, îţi vei da seama mai bine cât de important este să oferi şi să primeşti iubire şi afecţiune. Nu trebuie să ai aceste sentimente doar vis-a-vis de persoanele apropiate ţie, cel mai bine ar fi să transmiţi această stare înaltă tuturor celor care îţi ies în cale. Probabil că din aceste motive campania „Free Hugs” a fost un adevărat succes la nivel mondial, aceasta având rolul de a evidenţia nevoia de iubire care există în toate fiinţele de pe Pământ.