SEDENTARISM. Lipsa activitatii fizice are multe urmari negative, sedentarismul fiind un factor de risc in aparitia unor boli, alaturi de colesterol crescut,fumat, stres etc.
Beneficiile activitatii fizice regulate sunt: reducerea riscului de deces prin atac de cord si atac vascular cerebral; reducerea cu pana la 50% a riscului de aparitie a bolii coronariene, cancerului de colon si diabetului; prevenirea /ameliorarea hipertensiunii arteriale si a osteoporozei; contracararea stresului, anxietatii, a starilor de depresie; reducerea cu 50% a riscului aparitiei obezitatii; dezvoltarea scheletului, masei musculare, a articulatiilor; cresterea longevitatii.
CEREALA. Cerealele reprezinta o importanta sursa de minerale (fier, calciu, zinc, magneziu etc.) – substante absolut necesare pentru buna functionare a organismului. Iata ce rol are fiecare dintre acestea in mentinerea sanatatii:
Fierul este esential pentru producerea energiei în corp, mareste capacitatea de efort a organismului si întareste sistemul imunitar. Amelioreaza semnele de oboseala si reduce riscul aparitiei anemiei.
Calciul este important pentru sistemul osos si pentru dantura. De asemenea previne aparitia osteoporozei si problemele cardiovasculare.
Magneziul creste rezistenta corpului la infectii si îmbunatateste randamentul intelectual. Asociat cu o cantitate optima de calciu, combate stresul si starile depresive. Magneziul asigura si buna functionare a sistemului cardiovascular.
Zincul sporeste capacitatea de rezistenta a organismului în fata infectiilor. De asemenea, accelereaza vindecarea ranilor si reduce substantial nivelul de colesterol din organism. Zincul este util si pentru femeile care au dereglari ale ciclului menstrual.