C.D.

Asociaţia Pacienţilor Oncologici din România (A.P.O.R.), în parteneriat cu Instituţia Prefectului şi Colegiul Medicilor Prahova, demarează, începând de astăzi, o serie de întâlniri între medici oncologi şi femei din mediul rural în scopul de a le învăţa să depisteze din timp cancerul la sân. Prima întâlnire de acest fel este programată să aibă loc astăzi, începând cu ora 16.30, la sala de şedinţe a Primăriei Cornu, unde vor fi prezenți doctorii oncologi Alina Turcu şi Ileana Constantiniu. De asemenea, la eveniment sunt așteptate să participe Rodica Paraschiv și Ioana-Mădălina Lupea, prefectul, respectiv subprefectul județului. Folosind un mulaj ce imită structura sânului, femeile vor fi învăţate cum să se autoexamineze şi când se impune să se adreseze unui medic specialist. În total, în cadrul acestei campanii, la nivelul județului Prahova vor fi organizate 20 de astfel de întâlniri prin care se urmăreşte scăderea incidenţei cancerului la sân în faze avansate şi posibilitatea de creştere a şanselor de vindecare.
Reamintim că, în 2013, Asociaţia Pacienţilor Oncologici din România a desfăşurat în Ploieşti o campanie asemănătoare de profilaxie pentru cancerul la sân intitulată “Sunt femeie orice–ar fi !”, fiind adresată femeilor cu vârsta cuprinsă între 16-65 de ani. Astfel, 640 de femei au beneficiat de efectuarea unei ecografii, din care 182 au prezentat o afecţiune a sânului. Totodată, rezultatele chestionarelor (peste 900) aplicate elevelor, cadrelor didactice şi altor categorii socio-profesionale din Ploieşti, Valea Călugarească, Bărcăneşti, Cocorăştii Colţ au arătat necesitatea realizării informării despre autoexaminarea sânului ca metodă de depistare precoce a oricărei anomalii a sânului.
De notat ar mai fi că, potrivit statisticilor, la fiecare 3 minute, undeva pe glob o femeie este diagnosticată cu cancer la sân, iar 30% dintre toate formele de cancer apărute la femei sunt reprezentate de cancerul mamar. Totodată, una din opt femei riscă să dezvolte un cancer la sân, în timp ce 40.000 de femei mor anual din această cauză.