Creierul oamenilor supraponderali îmbătrâneşte mai rapid

Creierul unei persoane supraponderale arată cu 10 ani mai deteriorat decât ar trebui să fie conform vârstei, cel puţin aceasta este concluzia la care au ajuns specialiştii în urma unui studiu realizat recent de o echipă de cercetători de la Universitatea Cambridge.
Creierul uman pierde din volumul materiei albe- partea care este responsabilă pentru transmiterea informaţiilor – iar acest procedeu este unul natural, asociat procesului de îmbătrânire. Însă, testele imagistice au arătat că în cazul persoanelor supraponderale cantitatea de materie albă a creierului nu le reflectă vârsta reală, conform bbc.com, preluat de MedLive. Cercetătorii au observat în cadrul testelor că pierderea materiei albe este asociată cu surplusul de greutate, aşa încât creierul unei persoane supraponderale în vârstă de 50 de ani a rezultat a fi cu 10 ani mai îmbătrânit.
Pentru a realiza acest studiu cercetătorii au analizat condiţiile neurologice a 473 de persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 87 de ani, împărţite pe categorii în funcţie de greutate. Descoperirile lor, publicate în jurnalul de specialitate “Neurobiology of Aging” arată că există diferenţe semnificative în ceea ce priveşte volumul materiei albe a creierului persoanelor supraponderale, prin comparaţie cu cel al persoanelor cu o greutate normală. Cele mai evidente rezultate au fost observate în categoria persoanelor cu vârsta mijlocie, acest lucru sugerând faptul că la acea vârstă creierul uman este deosebit de vulnerabil faţă de procesul de îmbătrânire.
Cu toate astea nu a existat nicio diferenţă între grupele de participanţi în ceea ce priveşte modul în care aceştia au răspuns în cadrul testelor de inteligenţă. Acesta este şi motivul pentru care cercetătorii sunt de părere că sunt necesare mai multe studii de specialitate pe această temă pentru a afla modul în care surplusul de greutate ne influenţează capacităţile neurologice şi ne afectează creierul la nivel fiziologic.
Autoarea principală a studiului, dr. Lisa Ronan care conduce Departamentul de Psihiatrie din cadrul Universităţii
Cambridge, a declarat că cercetarea nu arată foarte clar dacă obezitatea afectează creierul sau vice-versa. “Problema obezităţii este atât de complexă încât ne este greu să spunem că ştim totul despre cum se manifestă aceasta asupra stării generale de sănătate a organismului. Suntem abia la început de drum pentru a înţelege totul despre cum această problemă afectează în mod direct creierul şi declanşează creşterea în greutate,” a declarat aceasta pentru bbc.com.
“De asemenea, este deosebit de important să aflăm dacă aceste modificări sunt reversibile atunci când persoanele obeze pierd în greutate. Acesta este un punct de plecare în cercetările noastre pentru a afla până la cel mai mic detaliu care sunt efectele creşterii în greutate, al dietelor şi exerciţiilor fizice, în special atunci când vine vorba despre starea fiziologică a creierului şi despre modul în care funcţionează memoria,” a declarat prof. Sadal Farooqi, coautorul studiului de faţă.