Ministerul Sănătăţii (MS) vrea să introducă mai multe medicamente pe lista celor compensate sută la sută, printre acestea regăsindu-se tratamente utilizate în cazul epilepsiei şi al unor boli endocrine, neurologice degenerative şi oncologice.
Conform unui proiect de hotărâre de Guvern postat, joi, pe site-ul ministerului, în vederea dezbaterii publice, lista cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate se va completa cu Stiripentol, denumirea comună internaţională utilizată în tratamentul epilepsiei. Este vorba despre compensare integrală în cazul pacienţilor care beneficiază de tratament ambulatoriu.
Tot de compensare integrală vor beneficia pacienţii care suferă de afecţiuni endocrine (guşă endemică, insuficienţă suprarenală cronică, diabetul insipid, mixedemul adultului, tumori hipofizare cu expansiune supraselară şi tumori neuroendocrine) pentru produsul Pasireotidum.
Nouă produse destinate tratamentului oncologic al pacienţilor incluşi în programele naţionale de sănătate cu scop curativ în tratamentul ambulatoriu şi spitalicesc vor fi, şi ele, compensate integral. Acestea sunt: Clofarabinum, Nelarabinum, Decitabinum, Trabectedinum, Ofatumabum, Dasatinibum, Nilotinibum, Everolimus şi Ruxolitinibum.
Sublista cu denumiri comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în regim de compensare 100% este completată de Ambrisentanum, pentru hipertensiunea pulmonară.
Tafamidis, destinat tratamentului medicamentos al bolnavilor cu boli neurologice degenerative – scleroză laterală amiotrofică – va fi şi el inclus pe lista compensatelor.
Vor mai beneficia de compensare sută la sută Bosentanum (scleroză sistemică şi ulcere digitale evolutive), Romiplostimum (purpura tromocitopenică imună cronică la adulţii splenectomizaţi și nesplenectomizaţi) şi Sapropterinum (pacienţi adulţi şi copii cu hiperfenilalaninemie diagnosticaţi cu fenilcetonurie sau deficit de tetrahidrobiopterina -BH4).
Tot compensare integrală va fi acordată pentru Plerixafor, utilizat în cazul transplatului medular.
De asemenea, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că suma alocată pacienţilor cu epilepsie în acest an era insuficientă şi în acest sens s-au primit mai multe sesizări, astfel că s-a decis creşterea acesteia de la 2,66 milioane de lei la 4,65 milioane de lei.
„În momentul de faţă, ştiu că pentru tratamentul epilepsiei rezistente s-a alocat o sumă insuficientă. Am primit mai multe sesizări. Costurile sunt ridicate: pentru microintervenţii chirurgicale, costul este de 32.500 de lei per pacient, pentru implantul unui stimulator, peste un miliard (de lei vechi, n.r.). Evident că familia nu poate să acopere aceste costuri, iar statul trebuie să ofere soluţii. Voi creşte această sumă de la 2,66 milioane de lei, vom mări la 4,65 milioane, deci o creştere de 60 la sută. Sper să reuşim să acoperim costurile pentru toţi cei care sunt în această situaţie. Sper să fie primul an în care să îi cuprindem pe toţi. Ştiu că sunt multe alte chestiuni, şi cele de medicaţie nouă”, a spus ministrul Sănătăţii.