Fumătorii fac mai puţină mişcare, fiind mai puţin motivaţi să îşi schimbe stilul de viaţă, ceea ce îi face mai predispuşi la anxietate şi depresie, au descoperit cercetătorii din Brazilia.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Londrina, Brazilia, susţin că studiul lor este primul care arată că fumătorii fac mai puţină mişcare decât nefumătorii, conform dailymail.co.uk.
Aceştia au realizat studiul rugând un grup de 60 de fumători şi 50 de nefumători să poarte asupra lor un pedometru cel puţin 12 ore pe zi, timp de şase zile pe săptămână.
Rezultatele au arătat că fumătorii mergeau mai puţin pe jos şi că funcţia lor pulmonară era redusă – ceea ce înseamnă că rezistau mai puţin la efort şi exerciţii fizice.
Când li s-a cerut să îşi evalueze calitatea vieţii, asociată cu starea de sănătate, fumătorii au relatat că se simţeau mai obosiţi, recunoscând că le lipsea motivaţia pentru a-şi schimba modul de viaţă.
“În afară de faptul că funcţia pulmonară, rezistenţa la efort, calitatea vieţii erau mai reduse şi prezentau simptome de anxietate şi depresie, fumătorii mergeau mai puţin pe jos decât nefumătorii în viaţa de zi cu zi”, a declarat coordonatoarea studiului, Karina Furlanetto.
Studii anterioare au arătat, de asemenea, că fumătorii dorm mai puţin şi că somnul lor este mai puţin odihnitor decât al nefumătorilor.
Oamenii de ştiinţă de la Şcoala medicală Charite din Berlin au descoperit că 17 % dintre fumători dorm mai puţin decât şase ore pe noapte, în timp ce 28 % afirmă că au tulburări de somn.
În comparaţie cu fumătorii, doar 7 % dintre nefumători dorm mai puţin decât şase ore pe noapte, iar 19 % au afirmat că au tulburări de somn.