Rezultatele studiului care a inclus mai mult de 100.000 de participanti au fost publicate in Neuron. Articolul “Fractionarea inteligentei umane” a fost scris de Adrian M. Owen si Adam Hampshire. Dupa efectuarea unui studiu online, echipa de cercetare a ajuns la concluzia ca notiunea de masurare a coeficientului de inteligenta printr-un test unic, standardizat este extrem de inselatoare, conform Science Daily.
Utilizand un studiu online, deschis pentru oricine, oriunde in lume, cercetatorii au cerut repondentilor sa completeze 12 teste cognitive care masurau abilitatile de memorie, rationament, atentie si de planificare, precum si un studiu despre trecutul lor si stilul de viata.
“Participarea a fost uimitoare”, spune Owen. “Ne-am asteptat la cateva sute de raspunsuri, dar mii si mii de oameni au luat parte, inclusiv oameni de toate varstele, culturile si credintele, din fiecare colt al lumii.”
Rezultatele au aratat ca, atunci cand este explorata o gama larga de abilitati cognitive, variatiile observate pot fi explicate cu cel putin trei componente distincte: memorie de scurta durata, rationament si o componenta verbala.
Nicio componenta singulara nu a explicat totul. In plus, oamenii de stiinta au folosit o tehnica de scanare a creierului cunoscuta sub numele de imagistica prin rezonanta magnetica functionala (fMRI), pentru a arata ca aceste diferente ale capacitatii cognitive se inscriu pe o harta pe circuite distincte din creier. Rezultatele au furnizat, de asemenea, o multime de informatii noi despre modul in care factori cum ar fi varsta, sexul si tendinta de a juca jocuri pe calculator influenteaza functiile creierului nostru.
“Imbatranirea a avut un efect profund negativ asupra memoriei si abilitatilor de rationament”, spune Owen.
Hampshire adauga: “Oameni care au jucat in mod regulat jocuri pe calculator au avut o performanta semnificativ mai buna in termeni de rationament si de memorie pe termen scurt. Fumatorii au avut rezultate slabe pentru memoria pe termen scurt si factori verbali, in timp ce persoanele care sufera frecvent de anxietate au avut rezultate proaste la memoria pe termen scurt, in special”.