Potrivit unui nou studiu realizat de oameni de stiinta britanici si canadieni privind cancerul mamar, in realitate exista cel putin zece tipuri ale acestei boli, si nu patru asa cum se stia pana in prezent.
Aceasta descoperire ar putea revolutiona medicina, deoarece va putea imbunatati semnificativ tratamentul pentru aceasta boala.
Julia Wilson, unul dintre cercetatorii care s-au ocupat de acest studiu, a declarat: “Este o descoperire extraordinara, care are potentialul de a schimba semnificativ modul in care se realizeaza in prezent tratamentul cancerului mamar, de la diagnostic si pana la monitorizarea pacientelor vindecate”.
Cu toate acestea, cercetarile trebuie sa continue timp de 3-5 ani inainte ca femeile cu cancer mamar sa se poata bucura de beneficiile unor tratamente individualizate, si in consecinta mai eficiente.
In ciuda descoperirilor facute in ultimii ani privind aceasta maladie, cancerul mamar continua sa fie extrem de raspandit, in Marea Britanie 1000 de femei fiind rapuse de aceasta boala in fiecare luna.
Cand o femeie este diagnosticata cu cancer mamar, tumora este clasificata in unul dintre cele patru tipuri identificate pana in prezent, prin simpla observare a tesutului la microscop. In functie de asta i se prescrie tratamentul, care de multe ori poate sa nu aiba efectul scontat.
Studiul realizat de cercetatorii britanici si publicat in prestigioasa revista Nature explica de ce se intampla asta. Cercetatorii au analizat genele a peste 2.000 de tumori mamare si au identificat cele 10 subtipuri ale bolii. In plus, au fost identificate mai multe gene care contribuie la cresterea si raspandirea tumorii. Aceste descoperiri deschid calea dezvoltarii unor noi medicamente, care sa contracareze efectele maladiei. Astfel, fiecare subtip va trebui tratat cu un anumit medicament. Harpal Kumar, directorul fundatiei Cancer Research UK, care a finantat cercetarile, a declarat ca descoperirea reprezinta rezultatul a zeci de ani de cercetare. “Aceasta descoperire chiar va schimba modul in care vom privi cancerul mamar, respectiv nu ca pe o singura boala, ci ca pe zece maladii diferite, in functie de ce gene sunt modificate sau nu la fiecare caz in parte. Aceasta descoperire ne va ajuta sa punem un diagnostic corect si precis pentru fiecare pacient in parte. Asta ne va ajuta sa stim ca fiecare femeie va primi tratamentul corespunzator si ca pacientele nu vor fi supuse unor efecte secundare nedorite, in cazul in care tratamentul este unul gresit. Exista motive sa fim extrem de optimisti in ceea ce priveste viitorul”.