Nu toate fructele si legumele au acelasi potential de prevenire a riscului de accident vascular cerebral (AVC), ci acesta variaza in functie de culoarea pulpei, scrie passionsante.be.
Studii anterioare aratasera ca un consum ridicat de fructe si legume scade riscul de a fi victima unui AVC. O echipa de cercetatori olandezi, care publica un articol pe aceasta tema in revista “Stroke”, a mers insa mai departe, ocupandu-se de efectul protector in functie de culoarea pulpei fructului sau legumei. Au fost stranse date despre circa 20.000 de adulti, cu varsta medie de 41 de ani, incidenta AVC fiind observata in zece ani, paralel cu obiceiurile alimentare. Fructele si legumele au fost impartite in patru categorii: verzi (varza, salata), portocalii/galbene (citrice), rosii/violet (legume rosii) si albe (indeosebi merele si perele).
Nicio asociere n-a fost depistata intre primele trei grupe si AVC. In schimb, marii amatori de fructe si legume cu pulpa alba au prezentat un risc de AVC mai mic cu 52% fata de cei care nu consuma astfel de alimente. Un aport zilnic de 25 g – foarte mic – de fructe si legume albe scade riscul de AVC cu 9%. Prin urmare, un mar sau o para, pe zi, este tocmai ce trebuie, incheie passionsante.be.