Azi va fi sarbatorita, ca in fiecare an, “Ziua fara accidente rutiere”, in urma unei initiative AVAC Romania (Asociatia Victimelor Accidentelor Rutiere din Romania), cu sprijinul Directiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), dar si a altor parteneri. “Am ales aceasta data deoarece conform informatiilor sintetizate de noi, in lunile de vara, care corespund concediilor de odihna, numarul accidentelor de circulatie tinde sa aiba o valoare crescuta, atat in Romania, cat si pe plan international”, a precizat Marian Nedelescu, presedintele AVAC. Potrivit statisticilor, in 2010, in Romania, au avut loc 9.213 accidente rutiere, in care si-au pierdut viata 2.363 de oameni, iar 8.477 de persoane au fost ranite. Cu aceasta ocazie, soferii sunt invitati sa respecte, in permanenta, decalogul sigurantei rutiere. Si anume: folosirea centurii de siguranta; a castii, daca se circula pe motocicleta sau bicicleta; respectarea vitezei regulamentare si a distantei adaptate la conditiile drumului pe care se circula, purtarea vestei sau a elementelor reflectorizante ca pieton, biciclist si motociclist aflat pe carosabil; pastrarea vehiculului in buna stare de functionare; conducerea preventiva pe drumul public, atentie sporita. De asemenea, tot in cadrul decalogului, soferii trebuie sa-si asume cunoasterea regulilor de circulatie, dar si sa nu circule sub influenta alcoolului sau a drogurilor si sa nu vorbeasca la telefon in timp ce conduc.
„In perioada 2009 – 2010 numarul si consecintele accidentelor grave de circulatie, produse pe drumurile publice din Romania, au cunoscut scaderi semnificative, acest trend fiind inregistrat si in primele sapte luni ale acestui an, cand mortalitatea s-a redus cu 11,7% fata de perioada similara a anului trecut. Cu toate acestea, mai sunt inca multe de facut pentru atingerea obiectivului european in materie de siguranta rutiera, privind reducerea gradului de victimizare prin accidente de circulatie’’, a declarat comisarul sef de politie Lucian Dinita, directorul Directiei Politiei Rutiere.
Pentru a marca evenimentul, se vor organiza mai multe actiuni care vor avea ca scop principal sensibilizarea conducatorilor auto, a pietonilor si a celorlalti participanti la traficul rutier privind efectele traumatizante ale accidentelor rutiere. De asemenea, azi, soferii sunt invitati sa prinda o panglica alba de oglinda laterala sau la antena masinii, sa ataseze o panglica alba la antebrat sau sa poarte haine de culoare alba. In intersectiile din Bucuresti, dar si din principalele orase din tara, AVAC va distribui astfel de panglici albe soferilor.
C. DOBRE