F. T.

Tribunalul București a dispus arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a doi cetățeni ruși – Shcherbina Artur şi Kuznetsov Artem – aceștia fiind acuzaţi de procurorii DIICOT de comiterea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, furt calificat şi distrugere.
Conform unui comunicat al DIICOT, “există suspiciunea rezonabilă că în noaptea de 25 iulie a.c., inculpaţii au pătruns în incinta zonei de 24h banking a unei unităţi bancare de pe raza Sectorului 2, Bucureşti, unde, în timp ce inculpatul Kuznetsov Artem asigura paza, inculpatul Shcherbina Artur a decupat un segment din partea frontală a ATM-ului, s-a conectat ilegal la sistemul informatic şi a generat comenzi care au determinat eliberarea sumei de 10.995 RON din dispenserul bancomatului. De asemenea, în aceeaşi noapte, inculpaţii au procedat similar la o altă unitate bancară situată pe raza Sectorului 6 Bucureşti, determinând eliberarea sumei de 236. 800 RON din dispenserul bancomatului”.
Cauza are legătură și cu Ploieștiul, dat fiind faptul că, în acțiunea de documentare a activității infracționale a celor doi ruși, luptători de la Serviciul de Acțiuni Speciale Prahova au descins și la o locaţie din municipiu.
“Cu ocazia percheziţiei efectuate în camera unui hotel de pe raza municipiului Ploieşti, au fost găsite şi ridicate dispozitive pentru tăiere caldă, dispozitive de conectare la sistemul informatic, accesorii folosite în împrejurările comiterii celor două atacuri”, se precizează în comunicatul DIICOT. Din documentarea procurorilor a mai reieșit că “atacul face parte din categoria de atacuri «Jackpotting», fiind de tipul «Black Box», în care autorii decupează o porţiune din masca ATM-ului pentru a avea acces la infrastructura acestuia. Dispenserul de bancnote este deconectat de la sistemul bancomatului şi un dispozitiv extern deţinut de către autori («Black Box») este conectat la dispenser. Dispozitivul lansează comenzi către dispenser, având ca rezultat eliberarea neautorizată a banilor din ATM”.