În sistemul de învățământ preuniversitar din Prahova, peste 1.500 de posturi didactice pot fi ocupate anul acesta, dar numai 166 sunt titularizabile, adică au o viabilitate de patru ani. Dacă educatorii și învățătorii vor concura pe zeci de posturi, la alte discipline – cum este limba română sau informatica – este disponibil doar un post, dar există și discipline pentru care nu este scoasă la concurs nicio catedră titularizabilă. Astfel, este foarte posibil ca profesori care obțin note foarte mari la examen să fie nevoiți să accepte posturi pe perioadă determinată. Și în anii trecuți, din cauza numărului mic de catedre titularizabile, dascăli cu note de peste 9.00 și chiar cu notă de 10 au fost nevoiți să preia catedre pe perioadă determinată. Diminuarea numărului de clase, pentru anul școlar următor, din cauza reducerii numărului de elevi, reprezintă una dintre cauzele pentru care posturile titularizabile sunt puține, în comparație cu numărul candidaților.

Pe 20 iulie, când se organizează concursul naţional de titulatizare, în sistemul de învățământ din Prahova pot fi ocupate, pentru anul şcolar 2016-2017, în total, 1.505 posturi complete și incomplete, dintre acestea, cele mai multe – peste 1.300 – fiind pe perioadă determinată, adică netitularizabile. Doar 166 de posturi pe perioadă nedeterminată (titularizabile) există anul acesta în oferta școlilor din Prahova, cu 18 mai multe față de cele disponibile anul trecut, în condițiile în care există peste 1.000 de profesori înscriși la concursul de titularizare din acest an. Rămâne însă, de văzut, câți dintre dascăli vor obține medii de cel puțin 7 la examen pentru a avea dreptul să solicite un astfel de post, care are viabilitate de patru ani. Printre cele mai multe posturi pe perioadă nedeterminată aflate în oferta școlilor prahovene se regăsesc cele destinate învățătorilor – 44, educatorilor – 30, pe lângă acestea mai existând 8 posturi pentru profesori de muzică instrumentală, 10 posturi la educație fizică, 7 pentru limba engleză, câte 5 pentru matematică, fizică, religie , 6 la biologie etc. La discipline precum limba română, informatică, mecanică, electrotehnică, există un singur post, dorit de zeci sau chiar de peste 100 de candidați. De exemplu, la limba română, pe unicul post titularizabil din județ – la Sângeru – se vor “lupta” 125 de candidați, iar la informatică unicul post este vizat de 46 de profesori. Totodată, la limba engleză, cele șapte posturi sunt vizate de 109 candidați, la limba germană, unicul post este râvnit de cinci profesori, la matematică sunt 84 de candidați pentru cinci posturi. În aceste condiții, există mari șanse ca și în acest an profesori care obțin note mari – 8.00, 9.00 – sau chiar peste 9.00 să rămână fără post titularizabil.
Pentru profesorii de istorie, geografie, cultură civică, psihologie, economie sau educație plastică situația este și mai dificilă, neexistând de pe acum niciun post titularizabil! Or, la arte plastice sunt înscrişi 14 concurenți, de exemplu, la geografie -32, la istorie 38 de candidați. Numărul tot mai mic de elevi, având drept cauză principală scăderea natalității, faptul că aproape 200 de profesori pensionari au decis să rămână în sistem, anul acesta, dar și pentru că zeci de profesori au primit continuitate în activitate sunt principalele cauze pentru care profesorilor din județ le sunt oferite doar 166 de posturi titularizabile.
În total, în Prahova, 1.048 de dascăli s-au înscris la concursul pentru ocuparea posturilor/ catedrelor didactice vacante/rezervate, sesiunea 2016, dintre ei 118 urmând să finalizeze peste foarte puțin timp cursurile universităților. Aceștia din urmă au prezentat adeverințe ce atestă că sunt în ultimul an de studiu și în luna iulie trebuie să aducă documente care să dovedească faptul că au luat licența. Cei mai mulți dintre candidații din județ sunt educatori- 129, învățători -110 și profesori de limba română -125. Spre deosebire de alți ani, a crescut numărul candidaților care provin din alte județe. Etapa de validare a dosarelor candidaților s-a încheiat săptămâna trecută, iar ieri a fost afișat calendarul inspecțiilor speciale la clasă și al probelor orale și practice ( acestea se vor desfășura în perioada 1-10 iunie). Pe 20 iulie va avea loc proba scrisă din cadrul concursului pentru ocuparea posturilor/ catedrelor didactice vacante/rezervate, sesiunea 2016, primele rezultate urmând a fi afișate pe 27 iulie, iar cele finale, după soluționarea contestațiilor, pe 3 august. Pe 8 august va avea loc repartizarea, pe locurile titularizabile, a profesorilor care au obținut cel puțin media 7 la acest concurs, fiind luate în calcul nota de la proba orală/ practică și nota de la proba scrisă.