Consolidarea clădirilor încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public ar putea fi gratuită pentru proprietari, banii urmând să vină dintr-un Fondul pentru Clădirile cu Risc Seismic Iminent ce ar urma să fie constituit la nivelul Guvernului, potrivit unui proiect de lege iniţiat de deputatul PNL, Ovidiu Raetchi. În cazul în care proprietarii nu doresc consolidarea, primăriile ar putea să meargă până la evacuarea acestora pe perioada lucrărilor şi mutarea în imobile puse la dispoziţie de administraţiile locale.
„Gradul de expunere al României şi mai cu seamă al Bucureştiului, în cazul unui cutremur, este foarte mare – pagubele materiale ar fi de ordinul miliardelor de dolari, iar pierderile de vieţi omeneşti ar fi mai mari decât ne putem imagina. Cadrul legislativ actual nu permite, practic, punerea în siguranţă a clădirilor care prezintă pericol public, pentru că blocajele care apar pe teren nu sunt rezolvate de lege. Tocmai de aceea, propun că lucrările de consolidare a clădirilor încadrate în clasa I de risc seismic, care prezintă pericol public, să fie urgentate prin crearea Fondului pentru Clădirile cu Risc Seismic Iminent la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale şi a unui Program de Risc Seismic prin care să fie simplificata procedura de punere în siguranţă a imobillelor. Practic, prin acest fond ar urma să fie asigurată finanţarea integrală de către stat a lucrărilor de consolidare, unul dintre motivele pentru care proprietarii refuza începerea lucrărilor fiind faptul că trebuie să suporte cheltuielile. În aceeaşi măsură este nevoie de dispunerea unei măsuri de evacuare în cazul persoanelor care blochează lucrările, însă doar după ce li se asigura cazare temporară”, a declarat Raetchi.
Pe întreaga durată a procesului de întocmire a documentaţiilor cadastrale, proprietarii şi asociaţiile de proprietari, persoane fizice sau juridice, vor beneficia de consiliere şi asistenta din partea unor persoane din cadrul Primăriei Capitalei care au competente în acest sens.
Comisia Naţională de Evaluare şi Implementare a Programului de Risc Seismic va fi alcătuită din experţi evaluatori, proiectanţi şi constructori responsabili de proiectarea, pe baza expertizei tehnice, a planului de consolidare a clădirilor în cauză, precum şi de realizarea planului de intervenţie, contractarea lucrărilor împreună cu primăriile municipiilor, judeţelor şi primăria municipiului Bucureşti.
În baza raportului de expertiză tehnică prin care clădirile sunt încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public, proprietarii persoane fizice sau juridice, care deţin sau administrează spaţii cu destinaţia de locuinţă, spaţii comerciale sau cu orice altă destinaţie, sunt obligaţi să prezinte, la cererea Comisiei de Evaluare, Aplicare şi Implementare prevăzute la Art. 5, alin (1), documentaţiile cadastrale necesare începerii lucrărilor de consolidare în termen de 3 luni de la notificare, în caz contrar primăriile minicipiilor şi oraşelor, respectiv primarul general al municipiului Bucureşti putând dispune evacuarea celor în cauza din imobilele care urmează să fie supuse unor lucrări de intervenţie sau, după caz, reconstructive, până la finalizarea lucrărilor necesare pentru punerea în siguranţă a imobilelor. Aplicarea deciziei de evacuare se va dispune doar după ce Consiliile minicipiilor, oraşelor şi comunelor vor asigura locuinţele de necesitate pentru cazarea temporară a persoanelor şi familiilor pe perioada executării intervenţiilor care nu se pot efectua în construcţii ocupate. Decizia de evacuare are caracter executoriu de la data ofertei unui spaţiu de cazare temporară şi va putea fi adusă la îndeplinire pe calea executării silite.