Alex Călinoiu

După declararea oficială a unor focare de pestă porcină africană în Ucraina, la 150 de kilometri de graniţa cu România, autorităţile au intrat în alertă. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a impus o serie de reguli inclusiv în judeţul Prahova, pentru a se asigura că această boală, care afectează porcii domestici şi mistreţii, nu se răspândeşte şi la animalele din judeţul nostru. Principalele măsuri vizează „filtre” la vamă şi oficiile poştale de unde se preiau colete. În paralel, autorităţile au transmis atenţionări şi către operatorii fondurilor de vânătoare, iar astăzi urmează să aibă o şedinţă cu reprezentanţii celor 104 primării din Prahova. „Boala nu afectează omul, dar se răspândeşte foarte repede la porci, pesta africană fiind chiar mai severă decât cea obişnuită. Se dezvoltă în 3 – 12 zile, iar mortalitatea este foarte mare, mai ales că nu există un vaccin pentru ea. Se transmite prin contact direct animal bolnav-animal sănătos sau prin consumarea de către animalele sănătoase a resturilor de la cele infectate. După ce am primit notificarea de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară, am luat o serie de măsuri pentru a evita ca pesta porcină să ajungă în Prahova. Direcţia Sanitară Veterinară a notificat Oficiul Poştal Ploieşti şi Oficiul Vamal, pentru cei care primesc colete din ţări terţe în care evoluează această boală, cu solicitarea de confiscare a tuturor produselor din carne de porc. A fost notificat Oficiul Vamal Ploieşti pentru situaţiile în care apar importuri de carne de porc sau produse din carne de porc. Astăzi (n.r. – ieri) am avut întâlnire cu toţi fermierii din judeţ care au ferme de creştere a porcilor şi cu toţi administratorii fondurilor de vânătoare”, ne-a declarat Mihai Terecoasă, directorul DSVSA Prahova.
„Boala a apărut iniţial la porcii mistreţi, iar după aceea au fost declarate focare la porcii domestici. În momentul de faţă, sunt declarate focare în Belarus, Ucraina, Polonia, Georgia şi Federaţia Rusă. Pericolul este foarte mare ţinând cont şi de faptul că începe anotimpul rece, porcul mistreţ n-o să mai aibă mâncare şi se poate deplasa, putând să facă până la 30 de kilometri pe zi. În aceste condiţii, cei 150 de kilometri ar putea fi acoperiţi foarte uşor”, a mai precizat şeful Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova. Autorităţile susţin că există suspiciuni de transmitere a pestei porcine africane şi la animale din Republica Moldova, momentan neconfirmate oficial.
Chiar dacă specialiştii spun că boala nu se transmite la om, aceasta poate produce importante pierderi economice, în special pentru crescătorii de animale. În plus, pe lângă moartea animalelor infectate, apariţia unui focar ar putea compromite pe o perioadă îndelungată exporturile româneşti de carne de porc şi produse derivate.