N. Dumitrescu

Începând de astăzi intră în vigoare schimbări majore în procedura de examinare pentru obţinerea carnetului de şofer. Proba practică se poate da de mai multe ori, acest lucru fiind posibil ca urmare a intrării în vigoare a unui ordin al Ministerului Afacerilor Interne, document prin care se modifică modul în care cursanţii şcolilor de şoferi vor putea intra în posesia permisului de conducere. Concret, persoanele care sunt admise la proba teoretică, însă sunt respinse la proba practică, nu li se va mai considera anulat concursul. Candidaţii vor putea să susţină de mai multe ori proba practică fără a relua testarea pentru cea teoretică.

Conform Ordinului publicat în Monitorul Oficial în data de 21 august 2015 şi care intră în vigoare astăzi, Ministerul Afacerilor Interne a modificat modul în care cursanţii şcolilor de şoferi vor putea intra în posesia permisului de conducere. Concret, după cum ne-a precizat şi cms. şef Maria Gavril – şeful Serviciului Permise şi Înmatriculări Auto din cadrul Instituţiei Prefectului Prahova, “cei care vor susţine, de la data de 5 octombrie 2015, examenul teoretic, dar vor fi respinşi la cel practic, nu vor mai repeta din nou prima probă. Examenul teoretic rămâne valabil pe perioada valabilităţii dosarului, respectiv un an de la finalizarea pregătirii teoretice şi practice. De menţionat, însă, pentru o nouă probă la traseu există obligativitatea achitării taxei de examinare (n.n. – de 6 lei, la categoria B) şi prezentarea dovezii care atestă efectuarea a cel puţin şase ore suplimentare de pregătire practică într-o şcoală de conducători auto autorizată”. Cu alte cuvinte, odată luată sala, cei care vor să aibă carnet de conducere pot încerca proba de oraş un an – durată după care expiră dosarul de la şcoala de şoferi. „Candidaţii declaraţi respinşi la proba practică pot fi programaţi pentru susţinerea unei noi probe după o perioadă de cel puţin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare şi prezentarea dovezii care atestă efectuarea a cel puţin şase ore suplimentare de pregătire practică într-o şcoală de conducători auto autorizată. În cazul depăşirii termenului de un an de la data absolvirii cursului de pregătire teoretică şi practică, examinarea pentru obţinerea permisului de conducere este condiţionată de efectuarea unui nou curs de pregătire”, se arată în Ordinul MAI nr. 97/2015.
Până acum, susţinerea examenului auto se putea face în termen de un an de la absolvirea cursurilor, iar cei care picau proba practică trebuiau să treacă din nou de proba teoretică.
În ceea ce priveşte proba de traseu, candidaţii trebuie să aibă îndemânare şi să efectueze manevrele în regim de siguranţă în trafic, examinarea efectuându-se pe o perioadă de 25 de minute. După cum am mai aflat de la şeful Serviciului Permise şi Înmatriculări Auto, săptămânal, în Prahova, pentru obţinerea permisului la categoria B sunt examinaţi 250 de candidaţi. Totodată, de la începutul anului şi până pe data de 30 septembrie 2015 au fost înregistraţi 19.149 de candidaţi, dintre care, 59,97% au fost cei care au promovat proba teoretică, iar cea practică – 58,96%. Conform statisticilor, la nivelul judeţului sunt înregistraţi 6.218 posesori de carnet de şofer (categoria B) care au vârste între 18 şi 20 de ani, în ultima perioadă existând şi în Prahova moda în care tinerii, ajunşi la vârsta majoratului, primesc cadou, de la părinţi, inclusiv posibilitatea de a ajunge conducător auto!
Datele centralizate mai relevă faptul că, tot la categoria B, 52.915 de şoferi au vârsta cuprinsă între 21 şi 30 de ani, 121.810 persoane – între 31 şi 50 de ani, 67.130 de persoane – între 51 şi 70 de ani, cu vârsta peste 71 de ani fiind 20.411 şoferi. De precizat, însă, în Prahova sunt 271.803 posesori de carnet de conducere, de la începutul anului fiind emise 18.741 de certificate de înmatriculare auto. Nu în ultimul rând, în judeţ sunt 47 de şcoli de şoferi autorizate.