Ana M.

Cu două săptămâni înainte de începerea anului școlar, sute de posturi din învățământul prahovean au rămas neocupate în urma etapelor de repartizare. Unii profesori au absentat de la ședințele publice, fie pentru că au vrut să profite de ultimele zile de concediu și să-și încerce norocul în etapele din luna septembrie, fie din alte motive, alții au considerat posturile neconvenabile. Până pe 11 septembrie vor fi organizate noi etape de ocupare a posturilor didactice, iar după 14 septembrie, dacă încă vor rămâne catedre nerepartizate, vor avea loc concursuri la nivelul unităților școlare. Orele încă nerepartizate după începerea școlii vor fi preluate, temporar, de cadre didactice din unitățile școlare respective, astfel încât elevii să nu piardă materia.
Pe 25 august s-a desfășurat, la sediul ISJ Prahova, repartizarea , în sedinţă publică, a candidaţilor care au obţinut media minimă 5.00 la concursul naţional de titularizare din 2015, iar pe 26 august – soluţionarea, în sedinţă publică, a cererilor de prelungire a duratei contractelor individuale de muncă pentru anul şcolar care va începe în curând (continuitate la suplinire) și repartizarea candidaţilor care au solicitat angajarea pe perioadă determinată în baza mediilor obţinute la concursurile din 2014 şi/ sau 2013. În prima zi, 505 profesori au fost prezenți la ședința de repartizare, care a durat până după ora 4.00 dimineața, iar în cea de-a doua zi – 340 de profesori. 1.438 de posturi complete și incomplete destinate suplinirii au fost puse la bătaie pentru aceștia. Multe dintre cadrele didactice au absentat, altora nu le-a convenit oferta – fie pentru că posturile se aflau la mare distanță de localitatea de domiciliu, fie din alte motive, alții nu aveau studii corespunzătoare pentru posturile respective sau au avut ghinionul să nu mai prindă posturi.
La sfârșitul lunii iulie a existat și o etapă de repartizare a profesorilor care au obținut note peste 7.00 la examenul de titularizare. Doar 148 de posturi titularizabile în învățământul preuniversitar au fost disponibile anul acesta, așa că au existat numeroase cazuri de profesori cu note mari – de 8 sau 9, așa cum s-a întâmplat la limba română – care au fost nevoiți a se mulțumi cu posturi de suplinitori ! Deoarece s-a întâmplat ca pentru anumite catedre să nu existe suficienți candidați, au fost ocupate aproape 100 de posturi titularizabile, iar celelalte au fost transformate în posturi netitularizabile.
În momentul de față, sunt încă libere 785 de posturi complete și incomplete în unitățile de învățământ din județul Prahova, ieri reprezentanții ISJ lucrând la actualizarea listei ce va fi pusă la dispoziția candidaților în etapele următoare, după cum ne-a precizat Tudor Iancu, inspector școlar cu atribuții privind managementul resurselor umane. Cele mai multe sunt cele destinate învățătorilor ( aproximativ 100), educatorilor ( aproximativ 50), profesorilor de fizică, biologie, chimie, muzică, educație plastică, discipline tehnice, medicină și farmacie. Au rămas nerepartizați până acum 183 de profesori care au susținut examenul de titularizare și au obținut minimum nota 5.00, printre ei aflându –se mulți profesori de limba română, istorie, geografie, psihologie. În următoarele două săptămâni vor fi organizate alte etape de repartizare, în principal pentru profesorii pensionari (aproximativ 250 de pensionari au depus dosare pentru continuarea activității), iar școlile au dreptul de a repartiza ore și profesorilor titulari și celor asociați ( în sistemul plății cu ora). În primele zile ale lunii septembrie vor fi organizate și concursuri județene pentru profesorii suplinitori calificați și necalificați. Posturile rămase după repartizarea acestora vor fi centralizate după 11 septembrie și vor fi scoase la concurs de unitățile de învățământ după începutul anului școlar. Reprezentanții ISJ estimează că după 31 august nu vor rămâne mai mult de 300 de posturi libere și că nu vor exista probleme în acoperirea acestora.