F. T.

În perioada 20 – 27 iulie a.c., Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) a desfășurat, la nivel naţional, o acţiune pentru reducerea numărului accidentelor rutiere cauzate în special de nerespectarea normelor rutiere de către șoferii autovehiculelor destinate transportului public de persoane cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri și conducătorii autovehiculelor destinate transportului de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.
Acțiunile de control s-au derulat simultan în toate cele 28 de state membre ale UE, în conformitate cu planul de operațiuni al Organizației Polițiilor Rutiere din Europa (TISPOL).
Pe parcursul celor şapte zile, poliţiştii au verificat la nivel naţional 21.749 de autovehicule (dintre care 7.840 de autovehicule destinate transportului de persoane şi 13.909 autovehicule destinate transportului de marfă).
În urma neregulilor constatate, oamenii legii au dat 6.134 amenzi. Astfel, au fost sancţionaţi 1.860 de transportatori de persoane (pentru nerespectarea regimului legal de viteză, neutilizarea centurilor de siguranţă sau a dispozitivelor de retenţie, nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă sau pentru abateri constatate la aparatele tahograf ș.a.m.d.). De asemenea, pentru neregulile constatate la regimul transportului de marfă, poliţiştii au aplicat 4.274 de sancţiuni contravenţionale – dintre care 27 pentru conducere sub influenţa alcoolului, 1.601 pentru neutilizarea centurilor de siguranţă sau a dispozitivelor de retenţie, 267 pentru nerespectarea timpilor de conducere/odihnă, 393 pentru defecțiuni tehnice etc.
Și în Prahova, filtrele rutiere au vizat aceleași categorii de participanți la trafic, controalele desfășurându-se atât pe drumurile județene și comunale, cât și pe DN1, DN 1 A și DN 1 B etc. În urma acestora, polițiștii de la Serviciul Rutier au controlat aproximativ cinci sute de autovehicule de transport mărfuri și autobuze, fiind constatate circa 200 de abateri de la normele rutiere. Cele mai multe – ca și cele constatate la nivel național – au vizat nerespectări în ceea ce privește viteza legală, perioadele de conducere sau de odihnă, utilizarea centurilor de siguranță, starea tehnică etc.