F. T.

Astăzi, cu începere de la ora 9,50, se desfășoară, pe Aerodromul din Strejnic, un exercițiu de simulare a unui accident de aviație civilă, în urma căruia cinci persoane ar fi grav rănite. Exercițiul are scopul de a testa Planul Operțional în cazul unui accident de aviație civilă și Planul Roșu Județean, care este activat în situațiile în care sunt mai mult de cinci persoane grav rănite.
Potrivit scenariului imaginat de organizatori – Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova – dispeceratul instituției este anunțat, la ora 9,50, de către Centrul de Coordonare ROMATSA, despre iminenţa producerii unui incident de aviaţie civilă; o aeronavă tip BRITTEN NORMAN ISLANDER A27, cu opt pasageri la bord şi un echipaj format din doi piloţi, solicită o aterizare forţată pe aerodromul Strejnic, ca urmare a unei defecţiuni apărute la motoare. De asemenea, în contextul simulării, este luată în calcul și posibilitatea ca una dintre roţile trenului de aterizare ale aeronavei să fie blocate, iar cantitatea de combustibil estimată să mai fie în rezervoarele aeronavei este de aproximativ 400 litri.
La cinci minute de la începerea exercițiului (ora 9, 55), Dispeceratul de zbor al Aerodromului Strejnic urmează să anunțe, prin Numărul Unic “112”, că aeronava s-a prăbuşit, iar cele 10 persoane aflate la bord sunt încarcerate şi rănite grav.