Violeta Stoica

A trecut un an de la intrarea în vigoare a Noului Cod penal şi a Noului Cod de procedură penală, multe dintre modificările aplicate în acest interval de timp conducând la schimbări majore în privinţa modului în care se realizează cercetarea penală şi perioada mai scurtă în care se finalizează unele procese penale.
Una dintre modificările survenite şi care a fost aplicată şi de procurorii şi instanţele din judeţul Prahova este acordul de recunoaştere a vinovăţiei, prin care persoanele cercetate penal pentru fapte pedepsite cu închisoarea de până la şapte ani pot scăpa cu condamnări cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii, în cazul în care acceptă că au greşit în faţa legii.
Zeci de asemenea cazuri au fost prezentate instanţelor de judecată, cele mai multe dintre acestea fiind cu inculpaţi care au recunoscut că au folosit certificate false de handicap, dar şi alte infracţiuni pedepsite cu închisoare de maximum şapte ani, printre care şi folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
Sesizarea instanţei de judecată cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei nu se aplică decât în cazurile în care infracţiunea săvârşită are un maxim de pedeapsă de şapte ani, practic nu orice inculpat poate beneficia de aceste prevederi ale Noului Cod de procedură penală pentru reducerea limitelor pedepsei şi, astfel, de suspendarea executării condamnării la închisoare.
Dincolo de beneficiile inculpaţilor, acest sistem a adus, pe de altă parte, şi posibilitatea judecării dosarelor mult mai rapid, dar şi reducerea cheltuielilor cu funcţionarea instanţelor.
Dintre dosarele cu acest obiect care au fost sau încă sunt pe rolul instanţelor prahovene în ultimul an, după intrarea în vigoare a Noului Cod penal şi a Noului Cod de procedură penală, cele mai multe au avut ca inculpaţi care şi-au recunoscut vinovăţia persoane care au obţinut ilegal certificate de handicap, printre aceştia fiind chiar şi pensionari care s-au văzut puşi în situaţia de a accepta înţelegerea cu procurorii pentru a nu ajunge după gratii din cauza infracţiunilor săvârşite. Practic, prezentarea inculpaţilor în faţa judecătorilor cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei este posibilitatea legală ca persoanele care au greşit în faţa legii penale să scape cu pedepse mai uşoare, respectiv cu pedepse cu suspendarea executării şi, eventual, cu muncă în folosul comunităţii pe o perioadă determinată de timp.
Recunoaşterea vinovăţiei în privinţa săvârşirii infracţiunilor de cumpărare de influenţă, înşelăciune şi uz de fals în formă continuată de către unii dintre beneficiarii certificatelor de handicap eliberate cu încălcarea legii a condus la admiterea de către instanţele de judecată a acordurilor încheiate cu procurorii în faza de cercetare penală. Persoanele care au obţinut şi folosit certificatele de handicap obţinute fraudulos şi care au admis că au încălcat legea au beneficiat de clemenţă, în conformitate cu prevederile Noului Cod de procedură penală. Astfel, în urma înţelegerilor semnate cu procurorii prin care şi-au recunoscut vinovăţia, s-a ajuns la pedepse la închisoare cu suspendarea executării pedepselor, iar ca pedeapsă suplimentară – prestarea de muncă neremunerată în folosul comunităţii. În cazul celor domiciliaţi în Ploieşti este vorba despre SGU sau parcul Bucov, iar în cazul celor care locuiesc în alte localităţi (în special din zona rurală) – despre muncă în folosul comunităţii pe lângă biserici sau în incinta şcolilor generale de pe raza comunelor de domiciliu.
Şi patronul turc al unei firme din judeţul Prahova a beneficiat de aplicarea prevederilor referitoare la acordul de recunoaştere a vinovăţiei. În luna noiembrie 2014, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus sesizarea instanţei Tribunalului Prahova cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei a unui administrator al unei societăţi comerciale, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. În acest caz, dat publicităţii de către DNA, în acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut că “la data de 10.04.2008, inculpatul Y. Muharrem, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, a depus la Centrul Judeţean Prahova din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, cererea de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă, pentru anul 2008, în scopul obţinerii, pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene în cuantum de 41.413,76 lei, bani pe care i-a obţinut în cursul anului 2009.
În cuprinsul cererii, inculpatul Yasan Muharrem a declarat, pe proprie răspundere, că datele înscrise în formularul de cerere de plată directă pe suprafaţă şi în documentele anexate, inclusiv lista suprafeţelor, sunt reale, corecte, complete şi perfect valabile şi am luat cunoştinţă despre consecinţele legale rezultate în urma furnizării de date false.
La data respectivă, când a fost formulată cererea de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă pentru anul 2008, inculpatul Yasan Muharrem nu mai deţinea în cadrul firmei calitatea de administrator, din data de 29 martie 2007, faţă de aceasta fiind dispusă la 26 martie 2008 închiderea procedurii de insolvenţă şi radierea din registrul comerţului.
În prezenţa apărătorului ales, inculpatul Yasan Muharrem a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinută în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală, că este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei stabilite, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o durată de 3 ani şi interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii reţinute în sarcina sa.
La mijlocul lunii ianuarie 2015, Tribunalul Prahova a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei în condiţiile stabilite între inculpat şi procuror, plus obligaţia de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul S.C. Servicii de Gospodărire Urbană Ploieşti SRL sau în cadrul Administraţiei Parcului Memorial „Constantin Stere” de la Bucov pentru o perioadă de 60 de zile lucrătoare.