D. Constantin

Patronul firmelor Tehnologica Radion SRL Bucureşti şi Teloxim Con SRL Bucureşti – Theodor Berna şi cel al societăţii comerciale Proiect Alfa Capital SRL Bucureşti- Florian Bujoreanu – au fost reţinuţi preventiv, luni seară, pentru 24 de ore, de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. Tudor Berna a fost prezentat, ieri, Tribunalului Prahova cu propunerea de arestare preventivă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. Magistraţii prahoveni au admis propunerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele acestuia, decizia putând fi contestată. Potrivit comunicatului Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, faţă de alte cinci persoane, de asemenea administratori de societăţi comerciale, s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar pentru săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani.
Conform sursei citate, persoanele duse la audieri sunt acuzate că, în calitate de administratori ai mai multor societăţi comerciale, au înregistrat în contabilitate operaţiuni comerciale nereale urmate de transferuri de bani, în scopul ascunderii provenienţei ilicite a acestora, sume ce ulterior au fost retrase în numerar din conturile unor societăţi comerciale de tip fantomă. Potrivit anchetatorilor, în această fază a procesului penal, prejudiciul estimat că a fost produs bugetului statului este în cuantum de 104.940.660 de lei (23 milioane de euro), rezultat din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală şi de 353.089.030 lei (78,5 milioane de euro) din săvârşirea infracţiunii de spălare de bani. În finalul comunicatului se mai precizează că activităţile de urmărire penală vizând probarea participaţiei penale a inculpaţilor au fost realizate cu sprijinul informativ şi tehnic al Serviciului Român de Informaţii. De asemenea, la această acţiune complexă au participat şi ofiţeri de poliţie din cadrul IPJ Prahova, de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, dar şi din cadrul IGPR- Direcţia de Investigaţii Criminale.
Potrivit unor surse apropiate anchetei, firmele lui Theodor Berna figurează printre cei mai importanţi jucători de pe piaţa asfaltărilor şi cea a construcţiilor din România. Fost consilier al lui Traian Băsescu şi, prin urmare, un apropiat al unor lideri marcanţi ai PDL, Theodor Berna a câştigat, numai în perioada 2009 – 2010, în timpul guvernării PDL, peste 400 milioane de euro din afaceri cu statul.