Când ajung la o terasă, 80% dintre consumatorii prahoveni preferă berea

Puţini dintre noi ştiu, probabil, că 98 la sută din berea consumată de români este produsă chiar în ţara lor. Astfel, sectorul berii generează valoare adăugată în economia României, prin nivelul ridicat de investiţii, numărul mare de locuri de muncă, înfiinţate direct şi în ramurile conexe, şi prin contribuţiile importante la bugetul statului. În anul trecut, de pildă, contribuţiile la bugetul de stat ale membrilor Asociaţiei „Berarii României” (Bergenbier, Heineken România, Romaqua Group, Ursus Breweries, United Romanian Breweries Bereprod şi Clinica de Bere) au atins pragul de 283 milioane de euro, în creştere cu 11 milioane de euro faţă de anul 2011, reprezentând TVA, accize, contribuţii la asigurările sociale, alte impozite şi taxe. „Sectorul berii este un partener real al autorităţilor române în susţinerea creşterii economice. Afirmaţia are la bază fapte concrete: de la nivelul zero al evaziunii fiscale, înregistrat în industria berii, la numărul semnificativ al locurilor de muncă ( peste 76.000) oferite de acest sector. Ca orice parteneriat, însă, el trebuie susţinut de ambele părţi. De aceea, soluţia pentru sporirea veniturilor la bugetul statului provenite de pe piaţa berii nu o reprezintă creşterea accizei la bere, ci stabilirea de politici care să stimuleze dezvoltarea acestui sector de activitate şi a celor conexe, cum ar fi agricultura şi turismul”, a declarat presei locale Constantin Bratu, directorul general al Asociaţiei „Berarii României”, care furnizează peste 90 la sută din berea consumată în ţara noastră.
În ceea ce priveşte volumul pieţei berii din România, aceasta a atins, anul anterior, 18,2 milioane de hectolitri, înregistrând o creştere cu 7 la sută faţă de anul 2011. Legat de nivelul consumului de bere pe cap de locuitor, acesta a atins pragul de 90 de litri, situând ţara noastră pe locul al VI-lea în Europa. Peste 52 la sută dintre români preferă să consume bere la PET-uri, 28,2 la sută – berea la sticlă, 15,8 la sută – berea la cutie şi doar 3,5 la sută – berea la tradiţionala halbă.
Conform unui studiu de cercetare de piaţă al companiei GfK România, 60 la sută dintre locuitorii zonei Muntenia (în care este inclusă şi Prahova) au declarat că berea nu le lipseşte din frigider, mai ales pe timpul verii. Potrivit aceluiaşi studiu, „când ajung la o terasă, muntenii adulţi consumă bere într-un procent covârşitor – 80 la sută. Dar berea se bea şi acasă, împreună cu ceilalţi adulţi din familie sau cu prietenii – aproape 2 din 3 munteni consumatori de bere o aleg pentru relaxarea de acasă, după o zi de muncă”.
D. CONSTANTIN