In perioada 7-10 mai 2013, studentii anului III ai Facultatii de Politie – Arma Jandarmi, din cadrul Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza”, au desfasurat o aplicatie tactico-aplicativa, in cadrul Taberei de Pregatire de la Drajna. Astfel, 102 studenti au efectutat mai multe exercitii de antrenament, in conditii de calamitati naturale simulate, pentru a fi pregatiti sa intervina in conditiile concrete ale misiunilor de cautare-salvare.
In acest context, s-au derulat interventii ca urmare a unor posibile ploi abundente in judetul Prahova, care ar putea umfla apele raului Teleajen si sparge Barajul de la Maneciu. Scenariul a fost completat de simularea prabusirii unui elicopter al Inspectoratului General de Aviatie din cadrul MAI, chemat in sprijinul fortelor participante la interventie !
Organizati in trei plutoane de cautare, studentii au luat la puricat peste 100 de hectare de teren accidentat, pentru gasirea eventualilor supravietuitori si a ramasitelor aparatului prabusit.
Ulterior, studentii jandarmi au delimitat si conservat locul accidentului, pana la sosirea echipelor de criminalisti. Exercitiul desfasurat in Tabara de la Drajna face parte din programa de pregatire a studentilor care vor absolvi, in acest an, Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza” – Arma Jandarmi.
Simularea a fost coordonata de oficiali de la Departamentul de Jandarmi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne si s-a desfasurat in prezenta mai multor sefi ai Jandarmeriei Romane.
(F.T.)