Varsta medie a persoanei cu datorii din portofoliul KRUK Romania a fost, in 2012, de 43 de ani, variind foarte putin in functie de regiuni, arata datele companiei de colectare creante. Potrivit statisticilor companiei, cea mai ridicata varsta medie a datornicilor se inregistreaza in Oltenia si Moldova (43,6 ani), iar cea mai mica in Transilvania (42,2 ani). Persoanele cu datorii din Muntenia au o varsta medie de 43,2 ani, iar cele din Dobrogea – 42,3 ani. Valoarea medie a unei creante administrate de KRUK Romania este de aproximativ 2.231 de lei. In ceea ce priveste valoarea medie a unei creante, pe grupe de varsta, apar diferente mari.
„Varsta medie a persoanelor cu datorii a evoluat de la 41,5 ani in 2011, la 43 de ani in 2012, potrivit datelor noastre. Este important insa ca acestea sa stie, indiferent de varsta, ca nu sunt singure in cautarea rezolvarii problemei datoriilor ci, impreuna cu specialistii KRUK Romania, pot gasi solutii avantajoase de plata in rate convenabile”, spune Tomasz Ignaczak, director general KRUK Romania.
Cei mai multi debitori din portofoliul companiei de colectare creante au varste cuprinse intre 31 si 40 de ani, respectiv 33% din totalul cazurilor administrate de KRUK Romania. 24% dintre debitori se incadreaza in intervalul de varsta 41-50 de ani, iar 21%, in intervalul 21-30 de ani. In acelasi timp, doar 0,5% din persoanele cu datorii au sub 20 de ani, iar 22% sunt persoane trecute de 50 de ani.
Astfel, daca pentru categoria de varsta intre 18 si 40 de ani valoarea medie a creantei este 2.474 de lei, pentru persoanele cu varsta peste 60 de ani, cu datorii aceasta valoare este de doar 841 de lei. In cazul debitorilor de 40-60 de ani, valoarea medie a datoriei este de 2.727 de lei.
Din februarie 2013, compania KRUK International S.R.L. si-a schimbat denumirea in KRUK Romania S.R.L. Compania a fost infiintata in anul 2007 de Grupul KRUK – liderul pietei de management al creantelor comerciale din Polonia. Compania este specializata in managementul integrat al creantelor, avand clienti atat din sectorul financiar, cat si companii de servicii. KRUK a dezvoltat activitati de colectare a creantelor bancare, a creantelor companiilor de asigurari si leasing, operatorilor de telefonie fixa si mobila, cat si ale companiilor de distributie a bunurilor de larg consum. Compania este, de asemenea, un jucator important pe piata achizitiei de portofolii de creante, in special de la banci.