Ziua nationala a Republicii Moldova, 27 august, a fost sarbatorita si la Bucuresti, duminica, de un grup de circa 20 de oameni adunati in fata ambasadei moldovene, unde au ciocnit un pahar de sampanie si au prezentat o petitie in care cer ca aceasta zi sa devina sarbatoare legala si in Romania.
Manifestarea a fost organizata de doua asociatii care militeaza pentru unirea Romaniei si Republicii Moldova – Grupul informal de gandire si de actiune “Romania Vie”, fondat de un grup din Bucuresti, dar avand membri si din alte orase ale tarii, si Platforma Civica Actiunea 2012, care grupeaza circa 30 de organizatii de pe ambele maluri ale Prutului. Aceste asociatii semneaza o petitie adresata Camerei Deputatilor, in care cer ca data de 27 august – Ziua nationala a Republicii Moldova – sa devina sarbatoare legala si in Romania.
In Republica Moldova, pe 27 august se sarbatoreste adoptarea Declaratiei de Independenta fata de Uniunea Sovietica din 1991. La aceeasi data, in 1989, s-a tinut Marea Adunare Nationala la Chisinau, in care s-a cerut declararea limbii romane ca limba de stat si trecerea la grafia latina. “Adoptarea datei de 27 August ca sarbatoare legala in Romania ar putea reprezenta un semnal important de solidaritate cu Moldova, intr‑un moment de rascruce al patriei-sora si al natiunii romane in ansamblul sau”, conchid initiatorii demersului.