Deoarece in ultima perioada s-au inregistrat inclusiv temperaturi caniculare, am vrut sa aflam care este, in prezent, situatia strandurilor si a piscinelor de pe raza judetului Prahova. Potrivit datelor Directiei de Sanatate Publica (DSP), la nivelul judetului Prahova exista 10 piscine -majoritatea apartinand unitatilor hoteliere, una in Boldesti-Scaeni, doua in Azuga, sase in Sinaia si una in Busteni. In ceea ce priveste numarul de operatori ai bazinelor de inot (adica ai strandurilor), deocamdata acesta nu se cunoaste, deoarece se schimba de la an la an, datele urmand sa fie actualizate pe masura ce se solicita DSP expertizarea in teren ceea ce reprezinta un fel de ,,aviz de deschidere’’ oficiala.
Conform reprezentantilor Directiei de Sanatate Publica Prahova, operatorii economici trebuie sa solicite cu cel putin doua saptamani inainte de inceperea sezonului de imbaiere – iunie –septembrie – expertiza institutiei. Insa, pana la aceasta data, niciun operator al bazinelor de inot nu a solicitat DSP Prahova efectuarea analizei apei de imbaiere pentru deschiderea sezonului 2012. Trebuie mentionat totusi ca, teoretic, strandurile isi pot deschide portile si fara a solicita acea expertiza de la DSP, deoarece legislatia este destul de precara in acest sens si permite deschiderea acestora doar pe baza de declaratie pe proprie raspundere a proprietarilor. Acestia au, totusi, obligatia de a face analiza apei la orice laborator acreditat, nu doar la Directia de Sanatate Publica. Oricum, ulterior, DSP – prin inspectia sanitara-efectueaza controale la toti operatorii bazinelor de inot, verificand respectarea mai multor aspecte: curatarea bazinelor inainte de umplere si calitatea apei, pentru a nu exista pericolul ca persoanele care le utilizeaza sa se aleaga cu diferite boli de piele, existenta cabinelor de dus si a grupurilor igienico-sanitare separate, din punct de vedere al amenajarii, existenta de jur-imprejurul bazinului a unui pavaj din material antiderapant, si, de asemenea, a unui sant in care sa fie o substanta dezinfectanta astfel incat, pana sa ajunga in bazin, clientii sa treaca prin acesta, pentru a nu contamina apa. In plus, proprietarul trebuie sa aiba amenajat un punct de prim ajutor, o persoana angajata pentru a preveni accidentele de inec si chiar sa aiba incheiat un contract cu ambulanta, pentru cazurile speciale. Operatorul strandului mai are obligatia sa intocmeasca un regulament de
functionare si sa-l afiseze la loc vizibil. Reamintim ca, anul trecut, in judetul Prahova existau stranduri amenajate la Paulesti, Boldesti-Scaeni, Blejoi, Aricestii Rahtivani, Filipestii de Padure, Breaza, Mizil si cate doua in Valenii de Munte, doua in Campina si trei in Ploiesti. Un regim special il are bazinul Vega din Ploiesti, care este deschis in permanenta si, de asemenea, este monitorizat continuu. Si baile cu apa terapeutica din judet – baile cu apa sarata de la Telega, lacurile terapeutice Baia Baciului si Baia Rosie din Slanic, Baia Valea Stelii din Baicoi – au un regim special, fiind obligatoriu sa obtina avizul de functionare de la Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie.

C. DOBRE