Obligarea la plata rovinietei pe un an intreg odata cu amenda pentru lipsa acesteia este un abuz, a afirmat Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, acesta anuntand ca s-a autosesizat si verifica mai multe aspecte legate de procesul de amendare a soferilor romani pentru neplata ei.
“Este un abuz sa-i obligi pe cei sanctionati sa plateasca rovinieta pe un an intreg, mai ales in conditiile in care, prin lege, un sofer are optiunea de a cumpara rovinieta pentru perioade mult mai scurte. Am inteles ca exista situatii in care un sofer a fost amendat de mai multe ori, unii chiar de zeci de ori, pentru lipsa rovinietei, si de fiecare data li s-a imputat si contravaloarea rovinietei pentru un an intreg. Asa ceva nu este in regula, este un abuz”, a declarat Gheorghe Iancu.
El a tinut totusi sa specifice ca amenda pentru lipsa rovinietei este corecta si ea trebuie aplicata celor care nu se supun obligatiei de a plati pentru a folosi soselele.
“Sa-l amendezi pe soferul care nu are rovinieta este in regula, este normal. Chiar si atunci cand este vorba despre mai multe sanctiuni. Sunt fapte diferite, chiar daca abaterea este aceeasi. A incalcat o lege, nu si-a respectat obligatia. Insa a-l forta sa plateasca rovinieta pentru un an intreg de mai multe ori este un abuz”, a insistat Iancu.
In aceste conditii, Avocatul Poporului a precizat ca s-a autosesizat si a cerut subordonatilor sai o ancheta asupra tuturor aspectelor legate de modul in care lipsa rovinietei este sanctionata.
Intrebat despre procesele pe care cei sanctionati le-au intentat autoritatilor care i-au amendat, Iancu a tinut sa-i incurajeze pe acestia sa-si apere drepturile.
“Oamenii reclama probleme si la modul in care sunt intocmite procesele verbale de constatare a abaterilor, si cu modul in care acestea sunt comunicate – aici existand intarzieri enorme, si cu modul in care sumele sunt instituite ca datorii la Administratiile Financiare – desi aici, din cate am inteles, abuzurile sunt aproape inexistente. Ii incurajez pe toti cei care au probleme in acest sens sa se adreseze justitiei si, evident, sa ne contacteze si pe noi, pentru a gasi cele mai bune metode pentru a rezolva aceasta problema cu care, din cate inteleg, se confrunta zeci, sute de mii de cetateni”, a mai spus Gheorghe Iancu.
Acesta a promis ca institutia sa va avea un punct de vedere argumentat in legatura cu acest subiect intr-un timp cat mai scurt.