Majoritatea functiilor de conducere din ministere, dar si peste jumatate dintre posturile de decizie din administratia publica centrala, sunt ocupate, in momentul de fata, de catre femei. Primele trei ministere „feminine”, in care peste 50 la suta din functii le detin femei, sunt: Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (73,91 la suta), Ministerul Finantelor (71,14 la suta) si Ministerul Justitiei (70,97 la suta). In schimb, la Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Ministerul Afacerilor Externe si Secretariatul General al Guvernului fotoliile de conducere ocupate de barbati variaza intre 59,62 la suta si 64,71 la suta.
Acesta este rezultatul unui studiu realizat de catre Directia Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati din cadrul Ministerul Muncii, la cererea Comisiei Europene. Studiul nu a luat in calcul posturile de ministru, secretar de stat sau consilieri personali. Acesta mai arata ca, in Romania, ponderea femeilor care ocupa pozitii de decizie este mai mare in ministere decat in institutiile deconcentrate ale acestora sau in alte agentii de specialitate.
Conform unui recent raport al Comisiei Europene, in ciuda progreselor inregistrate, femeile din statele comunitare sunt in continuare „subreprezentate in posturile de conducere, deopotriva in politica si in mediul de afaceri. Factori culturali, religiosi sau biologici au fost deseori invocati pentru a perpetua discriminarea de gen si la nivel de decizie”. La nivelul UE, 24 la suta dintre parlamentari sunt femei – ceea ce reprezinta o crestere cu 16 la suta fata de situatia inregistrata acum un deceniu – si o proportie asemanatoare detin posturi ministeriale. In cadrul administratiilor centrale ale statelor membre ale UE, femeile ocupa in prezent aproape 33 la suta dintre posturile de conducere.
C. DUMITRU