• In Ploiesti, unele persoane responsabile cu chestionarea populatiei au fost agresate verbal

La finalul primei zile de desfasurare a recensamantului populatiei, judetul Prahova s-a situat pe locul al 16-lea la nivel national in topul numarului total al locuintelor si al persoanelor recenzate, cu un procent de 8%. Pe primele locuri, in tara, au fost judetele Covasna (9,60%), Valcea (9,32%) si Bistrita Nasaud (9,25%), in timp ce, in Municipiul Bucuresti, aflat in coada listei, fusesera recenzate doar 4,01% dintre locuinte.
Municipiul Ploiesti s-a clasat, dupa prima zi a derularii recensamantului, pe locul 100 din 104, cu un procent de 5,30% din totalul locuintelor care ar trebui recenzate, pana la sfarsitul lunii octombrie, cand se incheie actiunea la nivel national. Recensamantul s-a derulat cel mai bine, in prima zi, potrivit statisticilor oficiale, in comuna Cocorastii Colt, unde s-a ajuns la un procent de 14,48% din numarul total al locuintelor, la polul opus situandu-se o alta comuna – Poienarii Burchii, cu doar 2,72%.
Dintre orase, la Mizil, recenzorii au reusit sa completeze chestionarele intr-un procent de 12,61%. Ploiestiul a fost cel mai slab reprezentat la acest capitol, dupa prima zi de munca in teren a celor 1152 de recenzori.
Pe de alta parte, in Ploiesti, au aparut, inca din prima zi, cazuri de agresiune verbala a persoanelor care sunt abilitate sa chestioneze populatia, in special in cartierele cu cetateni de etnie rroma. Pentru a preintampina astfel de probleme, s-a luat decizia ca, in asemenea situatii, recenzorii sa apeleze la ajutorul celor sase persoane recomandate de catre consilierul personal al primarului Volosevici pe probleme ale rromilor, Ion Micuta, acestea urmand sa faca echipa cu recenzorii, acolo unde este nevoie de sprijinul lor.

• La Campina, recenzorii au inceput sa bata in retragere

Nu a demarat bine recensamantul populatiei si al locuintelor la Campina, ca au inceput sa apara deja probleme, care nu sunt cauzate de deficiente organizatorice, ci de motive subiective, mai mult sau mai putin intemeiate. Concret, chiar dupa prima zi de lucru, motivand dificultati in gasirea adreselor si un prea mare volum de munca, doi recenzori s-au retras, ei fiind inlocuiti cu persoane aflate pe lista de asteptare, un fel de rezerva de… cadre. “Am fost informat ca doi recenzori renunta si se retrag, din motive care mie nu mi se par serioase. Este regretabil ce se intampla, nu poti sa vii sa-mi spui azi ca ai sectorul repartizat la prea mare distanta de casa, ca ti-e teama sa intri intr-un bloc cu familisti pentru ca sunt multi barbati si alte asemenea scuze fara fundament. Mai ales ca ei stiau de 15 zile ce munca ii asteapta. Probabil, se asteptau sa castige sase milioane de lei fara prea mare efort, doar bifand niste casute, asezati pe un scaun la o masa”, ne-a declarat coordonatorul-sef al recensamantului de la Campina, Paul Moldoveanu.
Baza recensamantului din municipiul Campina este formata din 188 de recenzori distribuiti in tot atatea sectii. Ei vor fi subordonati unor recenzori-sefi, 27 la numar, care, la randul lor, vor raporta rezultatele din teren celor doi sefi de circumscriptii. Toti cei 217 recenzori, cu raspunderi mai mici sau mai mari, vor fi coordonati de secretarul municipiului, Paul Moldoveanu, care indeplineste functia de coordonator-sef al recensamantului de pe raza localitatii. Paul Moldoveanu, cu o experienta considerabila in administratia publica (de doua decenii secretarul Primariei, a organizat precedentele recensaminte din 1992 si 2002), ne-a asigurat ca, in ciuda celor doua retrageri, desfasurarea recensamantului nu va avea de suferit: “Ne pare rau, asta-i situatia, dar va asigur ca ii vom inlocui rapid pe cei doi, iar recensamantul va merge mai departe, fara sincope”. Reamintim cititorilor ca, la acest recensamant, nu au fost tot atatea solicitari pentru a lucra ca recenzor, comparativ cu cele care se inregistreaza, in general, in timpul unor alegeri. De vina se pare ca ar fi cele trei chestionare stufoase ale recensamantului (referitoare la populatie, locuinte si gospodarii), care vor da destule batai de cap atat recenzorilor, cat si celor recenzati. Mentionam, de asemenea, ca pentru intreaga perioada a recensamantului (15 zile), recenzorii au incheiat conventii civile cu Prefectura, fiecare dintre ei urmand a primi suma de 560 lei net. Recenzorii-sefi vor primi o indemnizatie de 672 lei (pentru 18 zile calendaristice), iar coordonatorii-sefi, cate 785 lei (pentru 21 zile calendaristice).
V.STOICA, A.BRAD