Udrea reabiliteaza doar „drumurile turistice” din localitatile PDL

Primarii non-PDL din judetul Prahova ai localitatilor care ar fi putut fi incluse in Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) – derulat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului – au cam ramas cu buza umflata, dupa publicarea, in Sistemul Electronic de Achizitii Publice, a listei beneficiarelor pentru care se va organiza licitatia de modernizare si de reabilitare a unor drumuri judetene si drumuri comunale. Din start, se observa ca drumurile judetene au fost excluse de la finantare, Consiliul Judetean Prahova fiind exclus, ca administrator de drum, din aceasta lista.
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a lansat licitatia deschisa pentru proiectarea si executia lucrarilor de modernizare si reabilitare pentru 39,534 km de drumuri judetene si 705,578 km de drumuri de interes local din judetele Prahova, Giurgiu si Ilfov, pentru perioada 2011-2013. Din total, numai 249,84 de kilometri de drumuri comunale si orasenesti din Prahova vor avea parte de modernizare, desi valoarea estimata pentru proiectarea si executia lucrarilor este de 302,6 milioane de lei fara TVA.
La recenta sa vizita in judetul Prahova, cand l-a insotit pe Emil Boc pentru lansarea candidaturii la functia de presedinte al PDL, Elena Udrea ne-a declarat ca „nu conteaza in ce localitati sunt aceste drumuri incluse in PNDI, ci faptul ca acestea fac legatura cu obiective turistice” si ca valoarea acestora se va ridica la circa 100 de milioane de euro. Intr-adevar, suma totala – inclusiv TVA – se ridica la circa 100 de milioane de euro, insa ramane discutabil modul de selectie a localitatilor care vor beneficia de finantare din partea ministerului condus de Udrea. La o trecere in revista a apartenentei politice a primarilor de orase si de comune care sunt incluse in lista intocmita de MDRT si publicata in caietul de sarcini al licitatiei care va avea loc dupa jumatatea lunii iulie, rezulta ca peste 90% dintre localitati sunt conduse de primari PDL.
Dintre cei aproape 250 de kilometri de drumuri locale, comuna Filipestii de Padure – condusa, daca mai era nevoie sa mentionam, de pedelistul Costel Morarescu – este fericita castigatoare a 13,8 kilometri de drumuri care vor fi modernizate. Poate si ca urmare a zelului primarului, care in ziua de 1 Mai, la alegerile de la Scorteni, a sustinut cu prezenta sa conducerea judeteana a PDL. Si primarul Ciprian Statescu al orasului Baicoi va beneficia de modernizarea a 8,19 kilometri de drum (aproape dublu fata de lungimea strazilor care vor fi reabilitate de MDRT in Ploiesti), probabil pe acelasi motiv. Din totalul de 44 de localitati prezente in lista ministerului condus de Elena Udrea, 36 au primari PDL, doar doua – de la PSD si numai trei – de la PNL. Prin urmare, „nu conteaza” deloc localitatile, asa cum spune ministrul Udrea… Ci doar obiectivele turistice deservite de viitoarele drumuri modernizate!
Sa nu mai vorbim despre modul in care se vor selecta societatile care vor incheia contractul pentru judetul Prahova. Din start, la licitatie se pot prezenta, date fiind conditiile de participare, doar societatile „grele”, pentru ca isi pot depune ofertele doar firmele care fac dovada executarii a trei contracte incheiate in ultimii cinci ani, a caror valoare cumulata sa fie „cel putin egala cu 240 de milioane de lei”.
In caietul de sarcini intocmit de autoritatea contractanta (MDRT) se precizeaza, insa, ca sa se justifice si aparitia pe lista a unor localitati care n-au nicio legatura cu turismul: „printre obiectivele propuse a fi reabilitate se numara si drumuri locale sau comunale la care nu s-au executat lucrari de reabilitare sau intretinere, datorita (n.r. – ca „din cauza”, asa cum era corect, nu ar da bine!) resurselor financiare reduse, alocate consiliilor judetene si locale, in ultimii ani”. Cine oare ar putea fi de vina? Nu cumva Guvernul Boc si acelasi minister?
Violeta STOICA