Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că săptămâna aceasta va veni în România şeful Agenţiei de Recuperare a Prejudiciilor din Franţa, pentru a oferi sprijin în cadrul procedurilor de înfiinţare a unei instituţii similare în ţara noastră.
Robert Cazanciuc a spus, la bilanţul Curţii de Apel Bucureşti, referitor la problema recuperării prejudiciilor constatate prin deciziile definitive în dosare penale, că s-a trimis un memorandum la Guvern, pentru înfiinţarea unei structuri specializate care să ofere asistenţă magistraţilor, de la procesul de indisponibilizare şi până la valorificarea efectivă a produselor infracţiunii.
Ministrul a mai precizat că termenul la care această structură va fi operaţională este sfârşitul lunii martie a.c.
„Cea mai eficientă structură de acest fel se află în Franţa, 30 de oameni lucrează acolo. Şeful acestei structuri va veni la Bucureşti şi va veni pentru o perioadă să ne ajute să facem operaţională această structură”, a declarat Cazanciuc.
El a mai spus că Ministerul Justiţiei are deja, în urma memorandumului de la Guvern, patru oameni de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală care lucrează efectiv pentru a face operaţională această structură.
„Este o formă de a finanţa anumite activităţi, este o formă de a descuraja, până la urmă, săvârşirea de noi infracţiuni. Nu este vorba doar de a recupera efectiv, ci este vorba de a descuraja. Pentru că dacă cineva comite o infracţiune, primeşte o pedeapsă şi ştie că după un anume număr de ani, după executarea unei pedepse, se alege cu un beneficiu important, şi s-ar putea întâmpla ca unii să aleagă să rişte”, a mai arătat ministrul.
Preşedintele Klaus Iohannis a spus, în discursul susţinut la bilanţul DNA pe 2014, că recuperarea prejudiciilor este „obligatorie, nu opţională pentru autorităţi”, iar situaţia din prezent, cu un grad de recuperare şi executare a prejudiciilor de către Ministerul Finanţelor, de aproximativ 10 la sută, este „inacceptabilă”.
„De aceea, trag un semnal de alarmă şi solicit factorilor decizionali să ia în serios această problemă, care devine una de importanţă deosebită”, a spus Iohannis.