F.T.

Judecătorii Secției Penale de la Curtea de Apel Ploiești l-au condamnat pe deputatul UDMR Marko Attila Gabor – fost secretar de stat în Departamentul pentru Relații Interetnice – la trei ani de închisoare cu suspendare, decizia fiind definitivă. Practic, inculpatul a scăpat la Ploiești cu o pedeapsă mult mai ușoară, în primă instanță, la Judecătoria Buzău, el fiind condamnat tot la trei ani închisoare, dar cu executare.
Prin aceeași sentință a magistraților ploieșteni, un alt inculpat din dosar – Marosan Tamaș – reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal –
a beneficiat de suspendarea condiționată a pedepsei, iar în cazul celui de-al treilea inculpat din dosar, Silviu Clim – fost consilier în Ministerul Justiției – instanța a decis pedeapsa de trei ani închisoare cu suspendare.
Cei trei au fost acuzați, în urmă cu doi ani, de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecințe deosebit de grave. Anchetatorii au considerat că, în anul 2002, cei trei au făcut parte dintr-o comisie specială de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România. În acest context, aceștia ar fi întocmit o notă de constatare în care au arătat, nereal, că un imobil din Sfântu Gheorghe, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe şi l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. De asemenea, tot în anul 2002, Ministerul Administraţiei Publice stabilise că imobilul respectiv nu putea fi retrocedat, dar acest lucru (retrocedarea) s-a făcut în baza unui extras de carte funciară nevalabil, emis în 1990, cât şi a Cărţii Funciare care nu avea traducere autorizată în limba română, documente care fuseseră depuse în fotocopie de Eparhia Reformată din Ardeal.
Reamintim că, în cazul deputatului UDMR Marko Attila Gabor, DNA a solicitat Camerei Deputaților aviz pentru arestare, fiind acuzat de abuz în serviciu în acelaşi dosar cu fosta şefă a DIICOT, Alina Bica.
În acest dosar, Marko Atilla Gabor este suspectat că, împreună cu alți reprezentanți ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, ar fi aprobat un raport de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, prin care a fost stabilită valoarea de 377.282.300 lei pentru un teren de 13 hectare, terenul fiind, practic, supraevaluat.