Preşedintele ales al Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, a decis ca dintre cei doi candidaţi ai României pentru un post de comisar să aibă discuţii doar cu europarlamentarul PSD Corina Creţu, chiar dacă prima opţiune a Bucureştiului a fost pentru Dacian Cioloş. Purtătorul de cuvânt al CE Natasha Bertaud a anunţat că discuţia dintre Jean-Claude Juncker şi candidatul român va avea loc astăzi. După ce a pierdut Agricultura, România mizează pe obţinerea portofoliului pentru Politică Regională, deţinut în prezent de austriacul Johannes Hahn, care va primi un alt portofoliu. Acelaşi post este vizat însă şi de Cehia, care a nominalizat-o pe Vera Jourová, ministru pentru Dezvoltare Regională. Jean-Claude Juncker a început, marţi, interviurile cu persoanele nominalizate de ţările membre pentru postul de comisar. În funcţie de aceste interviuri, Jean-Claude Juncker va împărţi portofoliile. Anunţul va fi făcut abia săptămâna viitoare, din cauza faptului că Belgia nu a trimis încă o propunere.
Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că a obţinut pentru România „cel mai important portofoliu din Comisia Europeană pentru noi”, cel de Politică Regională, dar ca „doi politruci penibili, Blaga şi Iohannis, s-au hotărât să facă reclamații la Comisia Europeană”.
„Vreau să comunic următorul lucru pentru toţi românii: În urma unor negocieri extrem de lungi, eu am obţinut pentru România cel mai important portofoliu din Comisia Europeană pentru noi. Toţi oamenii cu mintea la ei au aplaudat faptul că România, chiar dacă a avut probleme în trecut cu absorbţia fondurilor europene, a obţinut cel mai bun portofoliu”, a declarat Ponta jurnaliştilor, la Palatul Parlamentului. Premierul a mai declarat că, în timp ce preşedintele Traian Băsescu „a avut suficientă minte să nu comenteze mai mult”, „cei doi politruci penibili, Blaga şi Iohannis, s-au hotărât să reclame Comisiei să nu ne dea Dezvoltarea Regională”.
„Noi am mai păţit acest lucru în 2006, când Vosganian a fost sabotat de ticăloşi şi proşti şi am obţinut doar portofoliul de Multilingvism. Auzeam un individ spunând că scrie în Tratatul de la Lisabona că acești candidaţi trebuie audiaţi în parlamentul naţional… O prostie! E complet pe dinafară! Am obţinut pentru România cel mai important portofoliu posibil”, a susţinut el.
Premierul a precizat că abia după ce preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, îi va comunica oficial care este portofoliul alocat României, atunci va anunţa nominalizarea Guvernului. „Aproape l-am obţinut şi numai acţiunile politrucilor Iohannis şi Blaga pot să strice lucrurile. Băsescu a fost mai deştept şi nu a criticat public”, a afirmat Ponta. Premierul a mai declarat că l-a ţinut departe de negocieri pe şeful statului, pentru ca acesta „să nu le strice”.