Numele ploiestencei Diana Severin a tinut, multa vreme, in special in cursul anului trecut, prima pagina a ziarelor locale si a celor centrale. Televiziunile nationale s-au intrecut in a o invita in cadrul talk-show-rilor de la ore de varf pentru a face dezvaluiri incendiare in legatura cu sistemul vamal corupt din Romania. Are numai 35 de ani, dar a avut curajul de a se lupta cu fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar. Acum, este una dintre cele patru femei care au intrat in lupta pentru ocuparea fotoliului de primar al municipiului Ploiesti. Este de profesie avocat (membra a Baroului Prahova), fiind absolventa a Facultatii de Drept si a unui master in Stiinte Penale. Are un baietel, care zilele trecute a implinit sase luni.

– A trecut ceva vreme de la demisia dumneavoastra din PDL Prahova. Ati regretat vreun moment aceasta plecare ?
– Nu, nu am regretat. Am plecat din PDL la sfarsitul lunii mai 2010, cand acest partid se situa foarte bine in sondaje si nimeni nu prevedea ce urma sa se intample.
– Va rog sa reamintiti motivele concrete care v-au determinat sa parasiti, la acel moment, barca PDL.
– Lipsa de verticalitate a persoanelor din PDL… Faptul ca nu am putut sa ii privesc in ochi pe oamenii pe care i-am rugat sa iasa la vot si care au avut incredere in mine atunci cand le-am spus ca oamenii acestui partid le vor rezolva problemele cu care se confrunta. Am fost mintita de catre cei din PDL, asa cum au fost toti votantii acestui partid.
– Cum ati fost tratata de liderii judeteni ai Partidului Democrat Liberal dupa dezvaluirile incendiare pe care le-ati facut in legatura cu sistemul vamal din Romania?
– Nu am discutat cu ei, nu aveam ce sa mai discutam. I-am adus la cunostinta in cateva randuri prefectului de la acel moment, Adrian Dobre, problemele cu care ma confruntam la Vama si nu a avut reactii, nu a luat atitudine. Ba, mai mult, el l-a dus de mana, la Sorin Blejnar, pe Cornel Costea, care a si fost arestat. Am tras concluzia ca tot ce mi se intampla si tot ce s-a intamplat apoi la Vama Ploiesti a fost cu acordul liderilor PDL.
– Recent, ati reintrat in viata politica. Ce diferenta este (din punctul de vedere al relatiei dintre conducerea de partid si un membru de partid) intre PDL si formatiunea politica din care faceti parte in prezent ?
– PDL este un partid format de la varf catre baza, in schimb PP-DD este un partid care s-a format plecand de la baza, de la popor, acesta fiind artizanul acestei constructii. In PP-DD, cei multi inseamna puterea, si nu liderii.
– Acum, in calitate de candidat al PP-DD la functia de primar al municipiului Ploiesti, va numarati printre cele patru reprezentante ale sexului frumos care vor sa ocupe fotoliul de edil al municipiului. Cum vedeti derularea competitiei electorale care sta sa inceapa ?
– Politica este o lume a barbatilor. Trebuie sa avem curajul sa recunoastem, sa nu ne amagim. Noi, femeile, trebuie sa ne facem loc printre barbatii din politica, trebuie sa aratam ca putem sa facem lucrurile cel putin la fel de bine ca ei sau poate chiar mai bine.
Andrei Volosevici mizeaza pe notorietate, fiindca este primarul in functie, dar cu ce te ajuta notorietatea cand ai facut atatea erori vizibile si costisitoare in administrarea orasului. Sansele noastre sunt, in mare parte, egale cu ale celorlalti doi candidati importanti, fiindca anul electoral 2012 este cu mult diferit fata de ce am avut pana acum, iar oamenii vor vota dupa alte reguli decat cele consacrate. Cred ca omul si calitatea sa socio-profesionala vor fi determinante, de aceasta data.
Imi doresc ca aceasta campanie electorala sa fie bazata pe dezbaterea proiectelor candidatilor, si nu asa cum am fost obisnuiti pana acum – ma refer la toate actiunile si discutiile neprincipiale. Consider ca oamenii din Ploiesti s-au saturat sa fie mintiti. Sper ca proiectele cele mai bune si realiste sa castige si cred ca eu, impreuna cu candidatul nostru la presedintia Consiliului Judetean Prahova, domnul Auras Dragomir, sa putem sa redam ploiestenilor si prahovenilor ceea ce este, de drept, al lor: o viata placuta si linistita, intr-un oras, respectiv un judet, european. Suntem o echipa tanara si cred ca o sa reusim.
– Faptul ca v-ati «luat la tranta» cu fostul presedinte al ANAF demonstreaza ca aveti curajul de a intra in niste confruntari dificile. In campania care va incepe la sfarsitul acestei saptamani – si care se anunta furtunoasa – care credeti ca va fi finalul luptei dintre patru femei si sase barbati, pentru functia de primar al Ploiestiului ?
– Am intrat in cursa pentru a castiga. Faptul ca am intrat in lupta cu Sorin Blejnar nu ma diferentiaza de ceilalti oameni. Consider ca a spune adevarul si a nu ascunde gravele probleme cu care ne confruntam, pana la urma, noi toti, este de datoria fiecarui cetatean al acestei natiuni. Iar partidul care l-a creat si l-a sustinut este Partidul Democrat Liberal. In orice stat civilizat, daca asupra unei persoane ar fi planat o simpla suspiciune, imediat persoana implicata si-ar fi inaintat demisia sau ar fi fost demisa. La noi, cu toate probele, evident fiind faptul ca este implicat in “scandalul vamilor” si nu numai, nu s-a intamplat nimic. Ba mai mult, rand pe rand, toate persoanele de la varful PDL l-au sustinut si au incercat sa ii creeze lui Blejnar Sorin o imagine a unei fecioare imaculate, inducand ideea ca presedintele ANAF de la acel moment este tinta persoanelor care nu sunt in legalitate sau care au suferit in urma actiunilor lui legale. Ceea ce a facut Sorin Blejnar si cei apropiati lui reprezinta un atac la adresa sigurantei nationale, trebuie doar sa se doreasca aflarea adevarului. Toate actiunile sau inactiunile lui Blejnar, dupa caz, afecteaza viata fiecaruia dintre noi… Ganditi-va la cine a fost lovit, pentru a se evita discutiile despre evaziune… Au lovit in oamenii care nu au puterea de a se apara, au lovit in oamenii saraci, lipsiti de ajutor. Au gasit solutia sa diminueze indemnizatiile mamicilor, au taiat din pensii, au taiat ajutoarele sociale, au marit taxa pe valoarea adaugata! Unde s-a ajuns? Mor oameni de frig sau de foame in casa, pentru ca nu isi pot permite sa plateasca intretinerea sau sa isi cumpere mancare. Sa nu mai discutam despre cei bolnavi care nu isi pot cumpara medicamente. Trebuie sa incercam sa vedem dezastrul la adevaratul nivel… Si cred ca, in timp, or sa se resimta efectele si mai mult…
– Va temeti de posibile atacuri murdare care ar putea veni din partea fostilor colegi din PDL, in aceasta campanie ?
– Nu ma tem de atacuri, m-am obisnuit in ultima vreme… In acelasi timp, sunt convinsa ca oamenii s-au saturat de mizerii si asteapta o altfel de clasa politica, altfel de oameni care sa ii conduca, practic, cei care lanseaza atacuri murdare se descalifica in fata electoratului. Noi incercam sa fim acea generatie de politicieni “altfel”. Vreau sa cred ca alegatorii vor vota in cunostinta de cauza si ca pungile cu cadourile electorale pe care partidele politice le-au pregatit alegatorilor nu mai au valoare, ca oamenii vor vota, de data aceasta, cu constiinta. Trebuie sa realizeze fiecare alegator ca o punga cu mancare, doua pungi sau oricate primesc in timpul campaniei nu sunt suficiente pentru a asigura supravietuirea unei familii pe o perioada de patru ani.

Interviu realizat de Violeta STOICA